Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf redenen waarom User Environment Management relevanter is dan ooit

Binnen werkplekbeheer is een verschuiving gaande van ‘traditioneel’ beheer naar ‘modern’ beheer. Volgens Gartner investeert 83% van de organisaties nu al in 'Modern Management' voor werkplekken, en is nog eens 12% dat van plan te gaan doen. Onderdeel van dit moderne beheer is User Environment Management. In dit artikel geven we vijf redenen waarom het beheer van de gebruikersomgeving misschien wel relevanter is dan ooit.

User Environment Management
User Environment Management zet de gebruiker centraal

De markt van End User Computing is volop in beweging. Terwijl organisaties vragen om hybride, veilige en kostenefficiënte werkplekoplossingen, worden tegelijkertijd grote spelers in de markt overgenomen of wijzigen zij hun koers. Dit kan de nodige uitdagingen opleveren voor het werkplekbeheer. Juist nu de werkplek zo verandert en beveiligingseisen steeds strikter worden, is het belangrijk om dat werkplekbeheer zo slim en flexibel mogelijk in te richten. De toegevoegde waarde van User Environment Management wordt nog weleens over het hoofd gezien, daarom een aantal redenen op een rij:

1. Beveiliging

De beveiliging van bedrijfsgegevens blijft een prioriteit. Het tijdig patchen van applicaties staat op de eerste plaats om aanvallen in de kiem te smoren. Maar ook rondom de gebruiker zelf zijn er risico’s: men klikt ergens op en aanvallers kunnen gemakkelijk bij bedrijfs(gevoelige) data. Indien een medewerker geen toegang nodig heeft tot bepaalde applicaties of data, kan het dichtzetten van deze toegang de risico’s beperken. Ook het verschaffen van contextuele toegang kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld door toegang tot bepaalde applicaties en data enkel toe te staan vanaf het bedrijfsnetwerk, of vanuit een bepaalde regio en eventueel het bijbehorende beleid toe te passen. Dit soort contextuele afhankelijkheden kunnen met User Environment Management eenvoudig ingeregeld worden. Dit levert direct een aantal vinkjes op met betrekking tot de nieuwe NIS-2 richtlijnen.

2. Migraties

Het is een ‘never ending story’. Het ene project is nog maar net afgerond en het volgende project staat alweer voor de deur. Migraties van Windows versie (denk aan het end-of-life zijn van Windows 10 in oktober 2025!) maar ook migraties van bijvoorbeeld fysieke of virtuele desktops naar de cloud, vragen veel tijd, resources en brengen risico’s met zich mee. Om te zorgen dat gebruikers productief kunnen blijven en verschillende componenten van de werkplek goed blijven functioneren, is het slim om de gebruikersprofielen los te koppelen van het OS. Op deze manier worden ze universeel overdraagbaar en kunnen ze onafhankelijk beheerd worden van welk Windows OS of platform dan ook. Met een User Environment Management oplossing kunnen de te migreren profielen worden geïdentificeerd, geoogst, opgeslagen, aangepast en worden teruggezet naar de nieuwe omgeving zonder enige onderbreking van productiviteit.

3. De moderne werkplek in al haar varianten

Steeds meer organisaties transformeren hun traditionele werkplek naar een moderne werkplek, die ondersteund wordt door hybride en cloud infrastructuren. Organisaties met complexe IT-omgevingen, legacy applicaties of specifieke beveiligingseisen komen vaak uit op een combinatie van fysieke, virtuele, cloud en/of DaaS werkplekken. Bijvoorbeeld om legacy applicaties te kunnen ontsluiten of databeveiliging te kunnen garanderen. Dit maakt het beheer van de gebruikersomgeving (en dat van applicaties) extra complex. Het hele idee van User Environment Management is juist om uniform beheer te voeren met een uniform resultaat voor de eindgebruiker. Met meerdere platforms zijn veelal ook meerdere oplossingen nodig om het beheer te kunnen doen. En dat is niet efficiënt. Bovendien, wie weet hoe de werkplek van morgen eruitziet? Door te kiezen voor een User Environment Management oplossing die multi-platform gebruikt kan worden, kunnen wijzigingen en instellingen direct over alle werkplekken worden uitgerold en wordt het beheer toekomstbestendig.

4. (Kosten)efficiëntie en continuïteit

Veel organisaties zullen herkennen dat er een ‘war on talent’ gaande is. Het is moeilijk – en bovendien duur – om een beheerteam te vullen met kundige en specialistische mensen. Vaak is bijvoorbeeld scriptkennis nodig om contextuele instellingen voor gebruikers te creëren. Met User Environment Management als aanvulling op standaard Unified Endpoint Management-tooling (zoals Intune of VMware workspace one) wordt contextueel werkplekbeheer veel eenvoudiger en vooruitstrevender. En mocht de maker van het script vertrekken? Dan blijft de continuïteit gewaarborgd. Omdat er geen scripting nodig is besparen beheerders erg veel tijd: het toevoegen van contextuele gebruikersinformatie duurt niet langer drie uur, maar slechts drie minuten. Dit heeft weer een positief effect op de gebruikerservaring omdat wijzigingen bijna realtime verwerkt kunnen worden, in plaats van afhankelijk te zijn van het synchronisatiebeleid.

5. Betere gebruikerservaring

Wanneer instellingen van een gebruiker niet langer gekoppeld zijn aan een apparaat, maar aan een gebruikerspofiel, krijgt de eindgebruiker altijd dezelfde werkplek met eigen instellingen, printers, achtergronden en applicaties. Of dit nu op een gedeeld apparaat is, in de cloud of fysiek. Zoals hierboven genoemd kunnen wijzigingen ook bijna realtime doorgevoerd worden wat tevens de gebruikerservaring optimaliseert.

Kortom, User Environment Management heeft zijn functie nog lang niet verloren. Er zijn diverse oplossingen die deelgebieden invullen maar geen daarvan zijn van oorsprong toegewijd aan de gebruikersomgeving en kunnen dan ook niet dezelfde beveiliging, efficiëntie en gebruikerservaring creëren.

Meer weten? Liquidware organiseert een webinar over User Environment Management: https://liquidware.eu/webinar-uem

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in