Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom moderne patch- en vulnerability management-tools beter zijn dan legacy-systemen

Organisaties worden geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen bij het beheren en beveiligen van hun IT-infrastructuur. Naarmate het aantal endpoints en kwetsbaarheden toeneemt, worden de beperkingen van legacy tools voor patching en vulnerability management steeds duidelijker. Overstappen op moderne oplossingen, zoals die van Tanium, kan de cyberbeveiliging van een organisatie aanzienlijk verbeteren, zegt Wytze Rijkmans, Regional VP bij Tanium.

Moderne oplossingen zijn beter
Beheer van patch- en vulnerability management
Shutterstock

Deze blog gaat in op de vijf belangrijkste voordelen van het overstappen van verouderde systemen naar moderne oplossingen: verbeterde zichtbaarheid, kosteneffectiviteit, operationele efficiëntie, real-time gegevenstoegang en geautomatiseerde herstelmaatregelen.

1. Beter zicht op endpoints

Een van de belangrijkste aspecten van effectief beheer van kwetsbaarheden is zichtbaarheid. Nu werken op afstand en hybride werken de norm zijn geworden, is het aantal apparaten dat is aangesloten op het netwerk van een organisatie sterk toegenomen. Volgens onderzoek van Tanium blijft tot maar liefst 20% van de endpoints in het netwerk onbekend in 94% van de organisaties. Hierdoor blijft een aanzienlijk deel van het netwerk onbewaakt en dus kwetsbaar. Legacy-systemen richten zich vaak alleen op het scannen en identificeren van kwetsbaarheden, maar dit is slechts de eerste stap. Uitgebreid beheer vereist continue ontdekking, inventarisatie, classificatie en bewaking van alle IT-middelen, zowel op locatie als in de cloud.

Moderne oplossingen bieden real-time en continu inzicht in elk beheerd en onbeheerd endpoint. Dit is niet alleen cruciaal voor regelmatig onderhoud, maar ook voor het beoordelen van de blootstelling tijdens incidenten zoals zero day-aanvallen. Met een duidelijk inzicht in alle bedrijfsmiddelen kunnen IT-teams systemen effectiever beveiligen en patchen, wat zorgt voor een veel robuustere cyberbeveiliging.

2. Kosteneffectiviteit van moderne oplossingen

De financiële gevolgen van inadequaat beheer van kwetsbaarheden zijn aanzienlijk. Uit een onderzoek van IBM blijkt dat de gemiddelde kosten van een datalek in Australië de afgelopen vijf jaar met 32% zijn gestegen tot AUD 4,03 miljoen per incident in 2023. De kosten van legacy-systemen, inclusief inefficiëntie en de kans op inbreuken, kunnen veel hoger zijn dan de investeringen die nodig zijn voor moderne oplossingen.

Naast de directe kosten, leiden legacy-systemen vaak tot inefficiëntie als gevolg van geïsoleerde activiteiten. Security- en IT-teams werken vaak met verouderde of onvolledige gegevens, wat leidt tot gemiste kwetsbaarheden en inefficiënte herstelprocessen. Moderne platformen zoals Tanium stroomlijnen daarentegen de activiteiten en bieden een eenduidige bron van waarheid die wrijving tussen afdelingen vermindert en de algehele productiviteit verhoogt. Deze geïntegreerde aanpak verbetert niet alleen de beveiligingsresultaten. Het optimaliseert ook de toewijzing van middelen, wat leidt tot kostenbesparingen op de lange termijn.

3. Real-time inzicht en respons

Op het gebied van cyberbeveiliging zijn tijdige en nauwkeurige gegevens essentieel. Legacy tools hebben vaak moeite met data latency, wat leidt tot vertragingen bij het identificeren van en reageren op bedreigingen. Dit kan ertoe leiden dat kwetsbaarheden langere tijd niet worden verholpen, waardoor organisaties worden blootgesteld aan ongewenste risico's.

Moderne oplossingen bieden real-time gegevensverzameling en -rapportage, zodat beveiligingsteams waarschuwingen kunnen correleren en onmiddellijk actie kunnen ondernemen. Met Tanium hebben organisaties bijvoorbeeld 99% zichtbaarheid en compliance van patches bereikt binnen 24 uur na implementatie. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de industrienorm. Deze mogelijkheid zorgt niet alleen voor een snellere reactie op incidenten, maar verbetert ook de nauwkeurigheid van het beoordelen van kwetsbaarheden en van herstelinspanningen.

4. Verzekerd herstel

Ervoor zorgen dat kwetsbaarheden effectief worden verholpen, is cruciaal voor het handhaven van een sterke beveiliging. Legacy-systemen hebben vaak niet de architectuur om effectief over alle apparaten te communiceren, wat leidt tot onzekerheid over de vraag of patches met succes zijn toegepast. Dit kan leiden tot hardnekkige kwetsbaarheden die de beveiliging van de organisatie in gevaar brengen.

Moderne oplossingen zoals Tanium maken gebruik van geavanceerde architecturen die zorgen voor goede communicatie tussen apparaten, waardoor uitgebreide en nauwkeurige patch-implementatie wordt gegarandeerd. Deze zekerheid van herstel is van vitaal belang voor het behoud van systeemstabiliteit en beveiliging. Hierdoor kunnen IT-teams zich richten op proactieve maatregelen in plaats van het herhaaldelijk aanpakken van onopgeloste problemen, waardoor de operationele efficiëntie verbetert en de kans op beveiligingsincidenten afneemt.

5. Automatisering voor efficiëntie en consistentie

Automatisering is een hoeksteen van moderne oplossingen voor het beheren van kwetsbaarheden. Door terugkerende taken te automatiseren, kunnen organisaties hun beveiliging verbeteren, compliance garanderen en risico's effectiever beheren. Automatiseringstools maken consistente en nauwkeurige patching op alle endpoints mogelijk, waardoor de kans op menselijke fouten afneemt en kwetsbaarheden direct worden aangepakt.

Oplossingen zoals die van Tanium bieden gecentraliseerde dashboards voor het beheer van patches, met real-time updates en een uitgebreid overzicht van de beveiligingsstatus van de organisatie. Hierdoor kunnen IT-teams problemen snel opsporen en aanpakken, waardoor de downtime tot een minimum wordt beperkt en de algehele beveiliging wordt verbeterd. Automatisering stroomlijnt niet alleen het patch-proces, maar maakt ook resources vrij, zodat teams zich kunnen richten op meer strategische initiatieven.

De overgang van legacy naar moderne tools voor het beheren van kwetsbaarheden is niet alleen een technologische upgrade. Het is een strategische noodzaak voor het handhaven van een sterke cyberbeveiliging. Met verbeterde zichtbaarheid, kostenbesparingen, operationele efficiëntie, real-time gegevens en geautomatiseerde herstelmaatregelen bieden moderne oplossingen zoals Tanium een allesomvattende aanpak voor het beheer van kwetsbaarheden. Omdat de digitale infrastructuur van organisaties continu verandert, moeten organisaties prioriteit geven aan geavanceerde tools en strategieën om hun bedrijfsmiddelen te beschermen en het vertrouwen van klanten en belanghebbenden te behouden. Door moderne oplossingen te gebruiken, kunnen organisaties niet alleen hun beveiliging verbeteren, maar ook een grotere operationele efficiëntie en veerkracht bereiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in