Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten testen Rotterdams algoritme voor budgethulp

Een kleine groep Nederlandse gemeenten begint nu aan een proef met de zogeheten Buddy-app. Deze mobiele applicatie voor iOS en Android is voor budgetbeheer en geeft namens gebruikers ook meldingen aan de fiscus. Buddy is samen met het achterliggende algoritme gemaakt door het Rotterdamse bedrijf Buddy Payment. Aan de pilot doen honderd mensen in zeker 8 gemeenten mee, hoewel de maker spreekt van 10 gemeenten.
budgethulp
© Buddy Payment
Buddy Payment

Wethouders van de deelnemende gemeenten Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Almere, Enschede, Maastricht, Leiden en Alkmaar geven vandaag de aftrap voor het testproject met de app die speciaal is ontwikkeld om te voorkomen dat mensen in de schuldsanering terechtkomen. Als de proef succesvol is, gaan de acht gemeenten de proef uitbreiden naar een grotere groep mensen. Op zijn website noemt de Rotterdamse app-maker Buddy Payment echter het aantal van tien gemeenten waar de applicatie momenteel wordt getest.

Toestemming geven

De app voor hulp bij financiële zaken is hoe dan ook nog niet beschikbaar in de App Store van Apple en de Play Store van Google. Naast gemeenten werken diverse andere organisaties en bedrijven mee, waaronder de Rabobank, Stichting Lezen & Schrijven, de Nederlandse Vereniging voor Sociale Innovatie (NVSI), Enigma Consulting, Kredietbank Limburg, schuldhulpverleners Stadsring51 en Halte Werk, en de Stadsbank Oost Nederland.

De komende vier maanden gaan honderd burgers in de genoemde acht gemeenten proefdraaien met de buddy-app. Zij moeten daarvoor toestemming geven voor inzage in hun bankgegevens. Vervolgens berekent en bekijkt het achterliggende algoritme van Buddy Payment de financiële situatie van de gebruiker. Op welke toeslagen heeft hij of zij recht en hoeveel geld is er dan nog over om van te leven? Hierbij waarschuwt de app ook met chatberichten als de consument teveel geld uitgeeft.

Alle betalingen inzien

Het Rotterdamse bedrijf achter app en algoritme heeft een PSD2-licentie aangevraagd om deze bankzaken te mogen inzien en uitvoeren. Vertrouwen van eindgebruikers is daarbij een cruciaal element. Directeur Camiel Kuiper van ontwikkelaar Buddy Payment verzekert aan de Volkskrant dat er géén sprake zal zijn van commerciële uitbating van de gevoelige informatie van gebruikers. De financiële informatie wordt alleen gebruikt om mensen inzicht te geven in hun uitgavenpatroon. "Wij hebben hierover strikte afspraken gemaakt met de gemeenten."

Privacytoezichthouder de Autoriteit Persoonsgegevens ziet het nut van deze app, maar benadrukt dat het gebruik - en dus het verstrekken van toestemming - op vrijwillige basis moet zijn. "Wij zouden er wel vragen bij hebben als gemeenten het gebruik verplicht zouden stellen bij schuldhulpverlening", verklaart een woordvoerder in de krant. Gemeenten stellen nu bij de aanvang van de pilot dat deelname vrijwillig is.

Overzicht, tips en meldingen

De app belooft deelnemers een goed overzicht te geven van het vrij te besteden geld dat ze hebben - of dus: overhouden na aftrek van hun vaste lasten. Ongeveer een op de vijf huishoudens in Nederland heeft betalingsproblemen, weet de Volkskrant te melden. Daar 'boven' worstelen vier op de tien huishoudens met hun financiële administratie, wat vooral neerkomt op gebrek aan overzicht. De proef met de Buddy-app moet gemeenten ontlasten, aangezien die niet zoveel mensen met budgetproblemen kunnen helpen.

De buddy kan ook automatisch berichten sturen naar de Belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen over onder meer toeslagen te voorkomen. Verder kan de app tips geven en vragen beantwoorden over zaken als de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in