Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieregeling meest benut in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht

Afgelopen jaar is het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van de innovatieregeling van EZ licht afgenomen: van 22.330 naar 21.265. Van deze Nederlandse ondernemers is 97 procent mkb’er. Daarmee is het beschikbare bedrag van 1,2 miljard euro aan belastingvoordelen wel opnieuw helemaal opgemaakt. Vooral bedrijven in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht hebben gebruik gemaakt van de belastingregeling.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

In die drie steden hebben respectievelijk 1923, 1726 en 1534 bedrijven voordeel gehaald uit de innovatie- en onderzoeksregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). "In de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven bedrijven het meeste uit aan R&D", meldt de Rijksoverheid over de jaarrapportage van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Noord-Brabant is met 1.875 miljoen euro koploper en wordt gevolgd door Zuid-Holland (1.270 miljoen euro) en Noord-Holland (760 miljoen euro).

Meer loonkosten voor ICT-R&D

"De verhouding tussen de loonkosten en niet-loonkosten voor R&D verschilt ook per provincie", vermeldt het rapport. Noord-Holland besteedt 70 procent van de totale R&D kosten aan loonkosten, wat mede komt voor het relatief grote aantal ICT-bedrijven in die provincie. "Zij maken over het algemeen meer loonkosten dan niet-loonkosten voor R&D in vergelijking met andere sectoren." Gelderland scoort van alle provincies het hoogste percentage in de niet-loonkosten voor R&D: 45 procent.

De meeste bedrijven die de WBSO benutten, houden zich bezig met computer- en informatiewetenschappen (ICT), aldus de EZ-jaarrapportage. "Bedrijven binnen dit technologiegebied besteden het meeste aan loonkosten voor R&D. De niet-loonkosten voor R&D zijn bij bedrijven in de mechanische techniek het hoogst." In totaal zijn 135.900 R&D-projecten gehonoreerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO-voordelen toekent. Van die 135.900 projecten was het overgrote merendeel (96 procent) een ontwikkelingsproject (van producten, productieprocessen of programmatuur). De rest (4 procent) betrof een technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO).

Startende ondernemers vormen een minderheid van zo'n 15 procent van het totale aantal bedrijven en zelfstandigen dat een WBSO-aanvraag heeft ingediend. Zij worden extra gestimuleerd: met een voordeelpercentage van 40 procent in plaats van 32 procent over de eerste 350.000 euro aan R&D-kosten. Daarnaast mogen startende zelfstandige ondernemers een extra bedrag aftrekken bij hun aangifte inkomstenbelasting.

Economische groei versus innovatie

De landelijke daling van het aantal bedrijven dat de innovatieregeling benut houdt volgens EZ mogelijk verband met de huidige periode van economische groei. Bedrijven zouden het daardoor drukker hebben met hun normale bedrijfsvoering en minder tijd besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Toch is de beschikbare 1,2 miljard wel opgesoupeerd. "Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden", concludeert staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken. "Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei ervoor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in