Gebruik ChatGPT loopt terug
Het lijkt erop dat het nieuwtje eraf is. Na een stormachtige ontwikkeling sinds november in het gebruik van het nieuwe fenomeen AI-gebaseerde tekstrobot of tekstgenerator, is in juni het gebruik voor het eerst afgenomen, constateert webanalysebureau Similarweb. In maart dit jaar was er nog een groeispurt te zien in het aantal maandelijkse bezoekers. Daarna kwam er al de klad in de groei en nu loopt het aantal bezoeken en unieke bezoekers behoorlijk terug.
Wereldwijd behaalde het aantal unieke bezoekers een piek met bijna 200 miljoen per maand, maar daarna zakte het met 5,7% terug. Het aantal maandelijkse bezoeken piekte op iets meer dan 1,75 miljard en liep daarna terug met 9,7%. Ook de tijd dat bezoekers op de site doorbrachten daalde met 8,5%.
Oorzaak blijft nog giswerk
Wat precies de oorzaak is van de opeens snel teruglopende statistieken, valt moeilijk vast te stellen. Maar het lijkt erop dat de interesse in de afgelopen maanden vooral te maken had met het nieuwe fenomeen, niet met een brede belangstelling voor chatbots. Nu het nieuwtje eraf is, neemt ook de belangstelling bij een groot deel van de mensen af.
Een andere mogelijke oorzaak is de ervaring van mensen dat de AI-chatbot niet de gewenste resultaten geeft. Enerzijds komt dit doordat mensen niet de juiste vraag stellen op de prompt. Anderzijds komt het voor dat het systeem gaat hallucineren. Beide kunnen een reden voor teleurstelling zijn en dus een verklaring voor de nu tanende belangstelling. Wat dat betekent voor de techbedrijven die in het kielzog van OpenAI opeens miljarden investeerden in de snelle ontwikkeling van AI-gebaseerde chatbots en andere hulpmiddelen, moet de komende maanden duidelijk worden.
Liever geen beperkingen
The New York Times suggereert nog dat de beperkingen die recent zijn meegegeven aan ChatGPT mogelijk zorgen voor een verschuiving van de belangstelling naar andere, ongecensureerde chatbots. Volgens het Amerikaanse dagblad zijn er inmiddels tientallen van dergelijke sites die voor hun app gebruik maken van door derden getrainde modellen. Die alternativen voor het wat ingeperkte ChatGPT geven in de instructies aan het onderliggende model geen of veel minder restricties op onderwerpen of taalgebruik. Daardoor kunnen gebruikers heel andere antwoorden krijgen op hun vraag in de prompt, dan bij de chatbots van de grote techbedrijven. Voor sommige gebruikers is dat heel aantrekkelijk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee