'Google heeft AI-technologie gestolen voor zijn speciale Tensor-chips'
In de Verenigde Staten is een rechtszaak tegen Google begonnen waarbij het gaat om gepatenteerde AI-technologie, die verwerkt zou zijn in de speciale Tensor Processing Units (TPU's) waar Google AI-toepassingen op draait. De techreus heeft geen licentie op de uitvindingen van Singular Computing, maar volgens Google gaat het om ándere hardwaretechnologie voor AI.
Aanklager Singular eist een schadevergoeding van zeker 1,67 miljard dollar, meldt onder meer persbureau Reuters. Voor aanvang van de rechtszaak, die voor een jury in Boston dient, heeft Google aangegeven dat Singular wel 7 miljard dollar aan compensatie wou. Het kleinere bedrijf dat de techreus aanklaagt, stelt dat zijn oprichter Joseph Bates herhaaldelijk en uitgebreid heeft gesproken met Google over zijn uitvindingen.
Het hoge energieverbruik van AI
Die gepatenteerde technologie voor efficiëntere verwerking van informatie maakt energiezuinigere chips mogelijk. Het trainen van AI-modellen en het draaien van daarop gebaseerde toepassingen vereist in de regel zeer veel energie, wat het duur en milieubelastend maakt. Tussen 2010 en 2014 heeft Bates zijn technologische innovaties gedeeld met Google, met als doel om het via een betaalde licentieconstructie te laten gebruiken door de techgigant.
Volgens Singular heeft Google de geshowde technologie wel gebruikt in generatie twee en drie van zijn zelfontwikkelde TPU's, maar dan zonder licentie. Die speciale AI-chips doen dienst voor diverse zaken bij Google, waaronder naast AI-applicaties ook AI-vermogen voor reguliere toepassingen zoals Google Search, Gmail en Google Translaten. Het aangeklaagde bedrijf ontkent de gepatenteerde technologie te gebruiken. De technologie van zijn AI-versnellende Tensor-chips is fundamenteel anders, aldus de verdediging. Daarnaast hebben de TPU-ontwerpers nooit een ontmoeting gehad met Bates, verklaart Google.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee