Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT cruciaal in handelsmissie VS

Dit is de week van de grote handelsmissie naar Californië en Texas. Netwerken en zakendoen, daar draait het om voor Nederlandse bedrijven en organisaties die actief zijn in Life Sciences & Health en Urban Mobility. Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT constateert dat ICT, en AI in het bijzonder, een essentiële rol spelen in het programma. “ICT zit in de haarvaten van onze economie en samenleving. Deze missie is een uitgelezen kans om onze AI-koppositie verder te versterken.”
Nederland
© Shutterstock
Shutterstock

Na meerdere keren uitstel door de uitbraak van het coronavirus, reist een grote Nederlandse delegatie van 5 tot 10 september naar Silicon Valley en Austin, Texas. De handelsdelegatie bestaat uit tientallen Nederlandse bedrijven, ministers en staatssecretarissen, burgemeesters, topmensen van VNO-NCW en MKB-Nederland én koningin Máxima. Koning Willem-Alexander haakte om medische redenen op het laatste moment af. “Dat is natuurlijk zeer spijtig. De aanwezigheid van de koning heeft altijd een positieve uitwerking bij dit soort missies. Maar ik weet zeker dat iedereen op deze handelsmissie naar de VS er enorm op gebrand is om er zelf het beste uit te halen. Let maar op: er zal volop genetwerkt, gehandeld en kennis en ervaringen uitgewisseld worden”, vertelt Frits Grotenhuis, directeur van Topsector ICT.

Focus op AI

Omdat ICT – en AI in het bijzonder – een belangrijke rol spelen in het thema van beide missies (Urban Mobility en Life Sciences & Health) is hij zelf ook aanwezig in de Verenigde Staten. En niet alleen als toehoorder. “We starten deze week in San Francisco. Op dinsdag sluit ik aan bij het Life Sciences & Health programma, waarbij we horen welke kansen het ondernemingslandschap in Californië biedt voor Nederlandse bedrijven om er zaken te doen en welke stimuleringsmaatregelen en beschikbare budgetten er zoal zijn. Verder gaan we op bezoek bij het Nederlandse consulaat en de Universiteit van Californië. Er staan die dag verschillende seminars gepland, waarbij er ruime aandacht is voor ICT en innovatieve technologieën.”

Op woensdagochtend sluit Grotenhuis aan bij het programma voor de Mobility-delegatie en ’s middags vindt er een AI-seminar plaats op Stanford University. Daar spreekt de Topsector-ICT-directeur over de stand van zaken rond AI in ons land. “Ik sta stil bij het innovatiebeleid van Nederland en de verschillende topsectoren, zoom in op AI als sleuteltechnologie voor de Topsector ICT en vertel meer over de missie en visie van de Nederlandse AI Coalitie. Tot slot geef ik een aantal aansprekende voorbeelden van AI-projecten op het gebied van zorg en mobiliteit.” Bij dit onderdeel zullen ook de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ernst Kuipers), Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Liesje Schreinemacher) en de staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Vivianne Heijnen) aanwezig zijn.

Austin als ICT-hotspot

Vervolgens vliegt Grotenhuis naar Austin, Texas, waar donderdag onder meer een panelsessie over het ecosysteem van Capital Factory en een Tech-event op het programma staan. “Iedereen kent Silicon Valley als ICT-hotspot. Maar Austin is eveneens al jaren een belangrijke tech-hub in de Verenigde Staten. Sinds de uitbraak van het coronavirus is Texas nog meer onder de aandacht gekomen, zowel bij IT-professionals als bij bedrijven. De pandemie heeft aangetoond dat er ook goed op afstand gewerkt kan worden, van waar dan ook. Daarnaast zijn steeds meer kenniswerkers en bedrijven bereid om fysiek te verhuizen naar Texas, omdat de vestigings- en woon- en verblijfskosten aan de Westkust, maar ook in New York de pan uit rijzen en Texas nog veel aantrekkelijker geprijsd is.”

Tijdens de paneldiscussie in Austin zal Grotenhuis benadrukken welke rol Topsector ICT kan spelen om de Nederlandse economie te versterken en onderzoek en innovatie te stimuleren. “Ik vertel hoe we ecosystemen organiseren rondom onze  vijf sleuteltechnologieën: AI, big data, blockchain, cybersecurity en FNS (toekomstige netwerkdiensten). Hierbij is nauwe samenwerking essentieel tussen bedrijven, inclusief het MKB, universiteiten en overheidsorganisaties – zowel nationaal als regionaal.” De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is bijvoorbeeld zo'n nationaal ecosysteem waarin meer dan 500 organisaties samenwerken. Op het gebied van AI is recent een grote R&D-subsidie ter waarde van 200 miljoen euro toegekend uit het Nationaal Groeifonds.

Met de vijf sleuteltechnologieën ondersteunt Topsector ICT 4 toepassingsgebieden (missies): gezondheid & welzijn, energie & klimaat, veiligheid en landbouw, water & voedsel. “Een mooi voorbeeld binnen de gezondheidszorg is de rol van AI in preventie. Met behulp van slimme analyse van data kunnen al in een vroeg stadium diagnoses gesteld worden. Bij genezing met AI kan je denken aan personalized medicine of een behandeling op maat. Tot slot speelt AI een belangrijke rol bij zorg op afstand.”

Internationaal, nationaal en regionaal

Door nauw samen te werken met alle betrokken partijen stimuleert en ondersteunt Topsector ICT op nationaal niveau R&D in de Nederlandse ICT-sector en ondersteunt het de ontwikkeling van ecosystemen en publiek-private samenwerkingsverbanden gericht op kennis en innovatie. Deze nationale aanpak is complementair aan sterke regio's, zoals bijvoorbeeld Eindhoven met Brainport.

Ook internationaal staat Topsector ICT open voor samenwerking. “Ik ben dan ook zeer geïnteresseerd in de good practices uit Californië en Texas die wij deze week zullen horen.” Bedrijven en organisaties die mee zijn met de missie leren ter plekke de lokale markt beter kennen en kunnen kennis maken met potentiële zakenpartners en/of opdrachtgevers. “ICT, en AI in het bijzonder, is hierbij een belangrijke spin in het web. Nederland behoort wereldwijd tot de koplopers en dit is een uitgelezen kans om ons in de VS te profileren, interessante samenwerkingen aan te gaan en onze positie te versterken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in