Kabinet wil 2 miljard euro aan AI besteden
Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bij de lancering van de strategie van het kabinet voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De mogelijkheden van AI om menselijk denkvermogen te imiteren en om zelfstandig problemen op te lossen, bieden volgens het kabinet veel kansen.
AI voor mens en maatschappij
Daarom gaat Keijzer samen met bedrijven een coalitie aan om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie kan worden ingezet "voor mens en maatschappij". Nederland moet koploper blijven op digitaal gebied. In 2019 investeert Nederland 64 miljoen euro in kunstmatige intelligentie. Dat bedrag verdubbelt het kabinet de komende jaren.
“AI verandert nu al onze wereld ingrijpend", verklaart Keijzer. "We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken. Met deze gecoördineerde kabinetsaanpak leggen we de basis voor een goede bijdrage van AI aan onze maatschappij, banen en inkomsten en zorgen we dat Nederland een innovatieve koploper blijft. Daar hoort ook de ambitie bij om op korte termijn het forse bedrag, dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden al samen investeren, verder te verhogen.”
Ook oog voor risico's
De AI-coalitie bestaat naast bedrijven ook uit wetenschappers, die onderzoek moeten doen naar kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie moet Nederland op den duur helpen in het omgaan met problemen als vergrijzing en klimaatverandering, zo valt te lezen in de strategie van het kabinet. "We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken", zegt Keijzer.
Het kabinet ziet ook de risico's van kunstmatige intelligentie. Problemen met algoritmes zouden bijvoorbeeld onverhoopt tot discriminatie kunnen leiden. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft dan ook richtlijnen opgezet voor inzet van kunstmatige intelligentie door de overheid. "Zo verbetert de transparantie rond het gebruik van algoritmes en minimaliseert het risico op fouten."
Transparantie in welke mate?
Een jaar geleden heeft minister Dekker echter gesteld dat hij transparantie voor algoritmes niet ten allen tijde na te streven. De bewindsman Hij bracht toen in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer nuancering aan wat AI-inzichtelijkheid betreft. Transparantie zou in meer of mindere mate moeten, afhankelijk van soorten algoritmes, van soorten transparantie, en naar wenselijkheid dan wel (on)mogelijkheid van volledige transparantie.
"Als we in meer algemene zin kijken naar de mate waarin en de wijze waarop algoritmes transparant gemaakt kunnen worden, is het van belang te beseffen dat transparantie geen doel op zichzelf is, maar een middel", aldus minister Dekker in oktober vorig jaar. In zijn uitleg toen gaf hij aan dat transparantie kan bijdragen aan het vertrouwen dat mensen hebben in het gebruik van algoritmes door de overheid.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee