Kunstenaar krijgt auteursrechtregistratie op met AI gemaakt stripboek
De kunstenaar - Kris Kashtanova - kreeg de registratie voor het stripboek Zarya of the Dawn, meldt Ars Technica. De tekeningen in dat stripboek zijn gemaakt met Midjourney, een commerciële dienst voor beeldsynthese met AI.
Kashtanova benadrukt wel dat het stripboek alleen ondersteuning heeft gekregen van AI en niet volledig met AI gemaakt is. De kunstenaar schreef het verhaal zelf, maakte de layout en maakte de artistieke keuzes op basis waarvan de afbeeldingen gemaakt werden. Kashtanova zette de naam van die dienst op de voorkant van het stripboek en registreerde het als een visueel kunstwerk.
Eerste registratie?
Ars Technica stelt dat de kans groot is dat er auteursrechtregistraties gegeven zijn voor kunstwerken die met machines of algoritmes gemaakt zijn, aangezien er al sinds de jaren '60 kunstwerken gegenereerd worden. Maar dit is - voor zover bekend - wel de eerste keer dat er zo'n registratie is afgegeven voor kunst die gemaakt is met beeldsynthesemodellen, aangestuurd door latente diffusie.
In hoeverre kunst dat met behulp van een AI is gemaakt auteursrecht kan krijgen, is een onderwerp van discussie. Eerder dit jaar kreeg een ander kunstwerk geen auteursrecht van het Amerikaanse Copyright Office. In dat geval werd het verzoek voor auteursrecht namens de AI gedaan door de mens die de AI in kwestie gemaakt heeft. Het Copyright Office bepaalde dat de verbinding tussen het menselijke brein en creatieve expressie een cruciaal element is van auteursrecht.
In het geval van Kashtanova gaat het echter om een kunstenaar die een AI 'hanteert', zoals bijvoorbeeld ook een pen of kwast gehanteerd wordt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee