Meta bouwt AI-monstercomputer voor... metaverse
Metaverse gaat veel rekenkracht eisen van de infrastructuur, met name de hardware die is gespecialiseerd in de verwerking van kunstmatige intelligentie (AI). Daar zet Meta nu vast een belangrijke stap in met de aankondiging van wat het snelste AI-supercluster ter wereld moet gaan worden.
Naar verwachting van Meta is het AI Research SuperCluster (RSC) in de zomer klaar, meldt Venturebeat. Meta heeft Pure Storage onder contract voor de levering van data-opslagtechnieken en Nvidia gaat de rekenkracht leveren met zoals dit bedrijf zelf noemt de grootste installatie van DGX A100 systemen. Het cluster moet in staat zijn een triljoen (10 tot de macht 18) bewerkingen per seconde uit te voeren. De krachtpatser krijgt zelfs een rekenkracht van 5 Exaflops en zou daarmee vijf keer zo snel zijn als de huidige aanvoerder van de Top500 in supercomputers die voor AI-taken nu net boven de 1 Exaflops uitkomt.
Grote gevarieerde datasets
Meer praktisch gaat RSC het mogelijk maken nieuwe AI-modellen te trainen op biljoenen (10 tot de macht 12) voorbeelden en moet honderden talen kunnen begrijpen. AI supercomputing is volgens Meta nodig om alle voordelen te kunnen halen uit self-supervised learning en transformer-based models. Meta ziet toepassingen in het combineren van spraak en beeld, in vertaalalgoritmes en in het opsporen van kwalijk materiaal. Die ambitie vereist de continue verwerking van enorme hoeveelheden informatie afkomstig uit een grote variatie aan datasets. Daarnaast is het beheer van die processen geen eenvoudige opgave, onder meer om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan.
Aandacht voor databeheer
Meta belooft ook de privacy- en securityproblematiek - waarop het bedrijf al zo vaak is aangevallen - nu vanaf de start van het programma aan te pakken en een belangrijke rol te alten spelen bij de ontwerpbeslissingen. Zo kunnen onderzoekers bijvoorbeeld hun modellen trainen met encrypted user-generated data die pas op het allerlaatste moment voor de training van het model ontsleuteld worden. De RSC krijgt ook geen directe verbinding met internet.
"De data komen altijd via de productiedatacentra van Meta", zegt het bedrijf in de bedrijfsblog. "Alle data gaan eerst door een reviewproces om te controleren of ze op de juiste manier zijn geanonimiseerd voor ze in de RSC worden geïmporteerd." Verouderde data kan ook niet meer worden gebruikt omdat alle gegevens worden versleuteld en de encryptiesleutels daarvan periodiek worden gewist.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee