Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: Copilots nemen Windows 11-besturing over en meer

Copilots en application programming interfaces (API's) stonden centraal tijdens de opening van Microsofts jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build. Microsoft demonstreerde hoe verschillende, voor bepaalde taken geoptimaliseerde Copilot-tekstrobots antwoorden geven en acties in gang zetten. Ontwikkelaars kunnen binnenkort eigen Copilots creëren voor verwerking in eigen apps.
Satya Nadella Build 2023
© Microsoft
Microsoft

De Windows Copilot krijgt een belangrijke rol in Windows 11. Wil je de vormgeving in 'dark mode', dan is het niet langer nodig op zoek te gaan naar de instellingen. Gewoon in het Copilot-venster vragen om de donkere schermuitvoering en de robot past de instelling voor je aan. Maar wil je muziek tijdens je werk, vraag je Windows Copilot om een favoriete playlist op Spotify aan te zetten. En de robot regelt het via de API.

CEO Satya Nadella ging zo ver om de komst van ChatGTP - de basis onder Copilot - het 'Mosaic-moment' voor de huidige generatie te noemen. Elke generatie heeft zijn eigen grote overgang, zoals de komst van de Xerox Alto, de PC en Mosaic, de eerste browser die een rudimentaire versie gaf van het web zoals we dat nu kennen.

Veel Copilots

Microsoft creëerde niet alleen een Copilot voor Windows, maar ook versies die zijn geïntegreerd in elk van de Office365-apps en daar gespecialiseerde taken kunnen uitvoeren. Ook Dynamics365 en LinkedIn krijgen eigen gespecialiseerde Copilots. In een samenwerking met OpenAI krijgt de tekstrobot niet alleen een prominenten rol in de zoekmachine Bing, maar krijgt Bing ook een rol in ChatGPT van OpenAI. Eerst alleen in de betaalde versie van ChatGPT gaat Bing de tekstrobot ondersteunen met zoeken op internet en feiten voorzien van links die leiden naar de bron die het genoemde feit ondersteunt. Later komt deze Bing-toevoeging ook beschikbaar voor de gratis versie van ChatGPT.

API's belangrijk

API's gaan een cruciale rol spelen in de functionaliteit van de verschillende robots. Chief Marketing Officer Yusuf Mehdi demonstreerde hoe de Atlassian API door Microsoft 365 Copilot werd aangeroepen tijdens een Teams sessie over een verandering van een website. Wanneer een probleem wordt gevonden met de nieuwe website, kan de Copilot met een kleine opdracht direct een nieuw  ticket aanmaken in het Jira-bugtracker van Atlassian. Er zijn volgens Mehdi zo'n vijftig plugins beschikbaar en er komen er 'duizenden' meer aan.

Door de integratie met Edge kunnen ontwikkelaars die API's creëren op hun applicaties voor Copilots en ChatGPT, die ook gebruiken om verbinding te leggen met het hele web. Mehdi demonstreerde hoe hij BingChat vroeg om een recept voor een cake, welke ingrediënten ervoor nodig waren en vervolgens om deze te bestellen zodat ze thuis worden afgeleverd. Ook liet hij zien hoe Microsoft 365 Copilot bij verschillende juridische dienstverleners teksten ophaalde en samenvoegde als een document met voorwaarden bij een contract.

Verantwoord AI-software ontwikkelen

Satya Nadella introduceerde verder AI Studio, een testtool dat ontwikkelaars helpt verantwoorde AI te ontwikkelen. Het dashboard geeft bijvoorbeeld ook een overzicht van de herkomst van in projecten gebruikte afbeeldingen en video's.

Microsoft Fabric tenslotte is een nieuw unified data analytics platform, dat opslag en verwerking combineert. Het maakt het mogelijk alle gegevens van een organisatie in een open format te combineren in een datalake waar vervolgens machinelearningmodellen op kunnen worden getraind, maar ook data-analyses en -visualisaties op kunnen worden uitgevoerd. Ook hierin speelt een eigen versie van Copilot een belangrijke rol om taken gedaan te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in