Ziekenhuis LUMC opent kennis- en expertisecentrum voor AI
Het LUMC werkt al enige tijd met AI, en heeft diverse AI-toepassingen en -proefprojecten. Zo gebruikt het de techniek om snellere MRI-scans mogelijk te maken, voor het herkennen van (hart)afwijkingen op echografieën en voor infectieherkenning en risicovoorspelling.
Ook heeft CAIRELab een project met spraakherkenning in de spreekkamer. Gesprekken tussen arts en patiënt worden opgenomen en getranscribeerd, waarna de AI een samenvatting voorstelt. Daardoor hoeft de arts tijdens het gesprek met de patiënt niet meer mee te schrijven. De aandacht ligt op die manier volledig op de patiënt.
"We geloven dat we door de toepassing van kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg kunnen verbeteren", zegt Mark van Buchem, bestuurder van het CAIRELab en afdelingshoofd Radiologie bij het LUMC. "Het is een krachtig hulpmiddel om de toenemende druk op de gezondheidszorg te accommoderen." Bovendien moet het de kwaliteit van de zorg verbeteren, omdat er betere diagnoses gesteld kunnen worden en behandelingen meer op individuele patiënten afgestemd kunnen worden.
Samenwerking belangrijk voor succes
Volgens het LUMC is samenwerking een belangrijke voorwaarde voor succes van AI in de praktijk. Niet alleen moeten de medisch specialist en de AI-ontwikkelaar goed samenwerken om tot een goed product te komen, ook is samenwerking nodig om van elkaar te leren en sneller te ontwikkelen.
Het CAIRELab kan dat mogelijk maken. Hier worden de verschillende fases van AI-ontwikkeling en -toepassingen samengebracht. Bovendien kijkt het CAIRELab ook naar externe partijen voor samenwerkingen. Op die manier moet kennis gemakkelijker gebundeld kunnen worden, en kunnen ideeën op het gebied van AI sneller tot uitvoering worden gebracht, aldus het LUMC.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee