Overslaan en naar de inhoud gaan

Archieven scoren hoog met crowdsourcing

“Een onvermoed succes”, zegt Ellen Fleurbaay, hoofd afdeling Publieksdiensten van het Stadsarchief Amsterdam en projectleider. De ‘crowd’ achter het project bestaat inmiddels uit 790 mensen en dat aantal stijgt haast elke dag. Via de speciale website VeleHanden krijgen de deelnemers gescande archiefstukken in beeld, waarvan ze een deel van de informatie omzetten in leesbaar schrift.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

“We zijn begonnen met de zogeheten Militieregisters, de vuistdikke grote boeken vol lijsten met namen van jonge mannen die in het leger moesten dienen. Die dikke boeken zijn beschikbaar vanaf 1814 tot en met 1914. Het is een bron die vooral van belang is voor stamboomonderzoekers, die daarin hun voorvaders kunnen terugvinden”, zegt Fleurbaay.

Gedurende het project is er door haar collega's wel eens getwijfeld aan de kwaliteit van vrijwilligerswerk door publiek, maar dat is volstrekt ten onrechte. Fleurbaay: "De mensen die aan dit project meedoen zijn vaak zelf ook onderzoekers en zij weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het invoeren van juiste gegevens is. Zij doen er alles aan om er een succes van te maken. Dat blijkt nu wel"

Publiek/private samenwerking

Het project is een samenwerking tussen overheid (de archieven) en het bedrijfsleven. Op de tender hebben 7 bedrijven ingeschreven en uiteindelijk is de firma Pictura uit Heiloo als winnaar uit de bus gekomen. “Bij het Request for Proposal hebben we duidelijk gemaakt dat we op zoek waren naar een bedrijf dat de juiste techniek in huis had en dat ook in staat was het project verder uit te bouwen. Ook moesten ze binnen het budget van 150.000 euro goed kunnen opereren”, zegt Fleurbaay.

Pictura heeft een website ontwikkeld waar zowel de invoerders als de controleurs hun werk snel kunnen doen. De benodigde code is geschreven door Petra Dreiskamper van Pictura. Tijdens het maken van de transcriptie wordt steeds het juiste gedeelte van een scan op het scherm gezet. Dit gebeurt op basis van een zogeheten rasterprocedure. “De scan wordt dan verdeeld in gelijkvormige blokken, voor iedere dienstplichtige één. Omdat de militieregisters een zeer regelmatige structuur hebben, hoef je zo’n raster maar één keer te maken, waarna je het kunt gebruiken voor een groot aantal registerbladen. Toch werden we verrast door de diversiteit van de registers. Er blijken heel wat varianten in gebruik te zijn geweest en voor elk daarvan moest een nieuw raster worden gemaakt”, aldus Fleurbaay.

Op 1 januari aanstaande gaat Pictura met de ontwikkelde website de vrije markt op. Het Regionaal Archief Leiden (RAL) heeft al een plek gereserveerd en ook het Stadsarchief komt met een tweede project. In het eerste geval gaat het om het maken van transcripties van kerkboeken, Stadsarchief Amsterdam gaat het bevolkingsregister 1874-1893 aan de crowd voorleggen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in