Overslaan en naar de inhoud gaan

Chippen verdwijnt uit winkels, verwacht Currence

Currence voorspelde vrijdag dat de mogelijkheid om te chippen in winkels en supermarkten dit jaar "sterk terugloopt". Winkeliers hebben het chippen nooit echt omarmd. Zelfs niet nadat twee concurrerende systemen, de Chipper van de Postbank en de Chipknip van de overige banken, waren samengegaan.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bovendien moeten ondernemers bij de introductie van het nieuwe pinnen, met een chip, een nieuw contract afsluiten met hun bank. "Dat zal het moment zijn waarop veel winkeliers zullen besluiten ermee te stoppen", zei de woordvoerder van Currence. "Tot dusver zat pinnen en chippen vaak in één contract, dat worden aparte contracten."

Een woordvoerder van Detailhandel Nederland beaamt dat de kans groot is dat het afsluiten van de nieuwe contracten "het moment is om de chip vaarwel te zeggen". Volgens hem was de chipknip op zich wel het middel om kleine bedragen elektronisch af te rekenen, maar is dat in de winkels nooit een succes geworden.

"Nu is het wel aan de banken om ondernemers een goed voorstel te doen om het pinnen van kleine bedragen aantrekkelijker te maken", voegt hij eraan toe.

Het afgelopen jaar groeide het aantal chiptransacties met 0,7% en kwam uit op ruim 178 miljoen. De chipknip wordt vooral gebruikt in parkeerautomaten, in kantines en bij snoep- en drankautomaten. Gemiddeld werd 2,61 euro afgerekend met de chipknip.

De Chipknip is in de jaren '90 door de Nederlandse banken (exclusief Postbank) ontwikkeld als offline-systeem voor het doen van kleine betalingen, ter vervanging van contant geld. Door alle transacties lokaal op te slaan en slechts 1 maal daags naar de bank verzenden, werd bespaard op datacommunicatiekosten. De banken hebben de rol van de chipknip de laatste jaren zelf ondergraven door kleine transacties met de pinpas aan te moedigen, toen eenmaal bleek dat de Chipknip niet aansloeg.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in