Chippen verdwijnt uit winkels, verwacht Currence
Bovendien moeten ondernemers bij de introductie van het nieuwe pinnen, met een chip, een nieuw contract afsluiten met hun bank. "Dat zal het moment zijn waarop veel winkeliers zullen besluiten ermee te stoppen", zei de woordvoerder van Currence. "Tot dusver zat pinnen en chippen vaak in één contract, dat worden aparte contracten."
Een woordvoerder van Detailhandel Nederland beaamt dat de kans groot is dat het afsluiten van de nieuwe contracten "het moment is om de chip vaarwel te zeggen". Volgens hem was de chipknip op zich wel het middel om kleine bedragen elektronisch af te rekenen, maar is dat in de winkels nooit een succes geworden.
"Nu is het wel aan de banken om ondernemers een goed voorstel te doen om het pinnen van kleine bedragen aantrekkelijker te maken", voegt hij eraan toe.
Het afgelopen jaar groeide het aantal chiptransacties met 0,7% en kwam uit op ruim 178 miljoen. De chipknip wordt vooral gebruikt in parkeerautomaten, in kantines en bij snoep- en drankautomaten. Gemiddeld werd 2,61 euro afgerekend met de chipknip.
De Chipknip is in de jaren '90 door de Nederlandse banken (exclusief Postbank) ontwikkeld als offline-systeem voor het doen van kleine betalingen, ter vervanging van contant geld. Door alle transacties lokaal op te slaan en slechts 1 maal daags naar de bank verzenden, werd bespaard op datacommunicatiekosten. De banken hebben de rol van de chipknip de laatste jaren zelf ondergraven door kleine transacties met de pinpas aan te moedigen, toen eenmaal bleek dat de Chipknip niet aansloeg.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee