Overslaan en naar de inhoud gaan

Contactloos betalen op Schiphol begonnen

De introductie van het nieuwe betaalsysteem was vorige week al aangekondigd. Consumenten kunnen om te beginnen bij AKO Books & Travel en See Buy Fly op Schiphol betalen met pasjes waarin een NFC-chip voor ‘near field communication’ zit.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De pasjes worden uitgegeven door creditcardmaatschappij MasterCard en de banken die gebruik maken van Maestro, MasterCards merk voor debetkaarten. Betalingsverwerker SIX Payment Services, dat ook de Yomami-betaalterminals aan de winkeliers levert, neemt de afhandeling van de transacties voor zijn rekening. De kassasoftware op Schiphol is geleverd door Bovertis.

De komende weken zal de techniek voor contactloos betalen ook beschikbaar komen in de overige vestigingen van AKO op de nationale luchthaven. Zonder een pincode te hoeven intoetsen kunnen consumenten kleine bedragen (tot maximaal 25 euro) afrekenen door hun pas tegen de betaalterminal te houden. “Een krant of tijdschrift afrekenen met munten en papiergeld is niet meer nodig”, schetst MasterCard het belangrijkste voordeel.

Sneller aan de beurt bij de kassa

Doordat contactloos afrekenen sneller werkt dan pinnen of contant betalen, is de doorlooptijd korter en zijn de rijen aan de kassa naar verwachting korter. Volgens MasterCard is dat een groot voordeel in winkels waar snelheid essentieel is. In feite zijn gebruiksdoelen en voordelen van contactloos betalen vergelijkbaar met die van de zieltogende Chipknip, met dit verschil dat het pasje niet meer in een sleuf in de betaalterminal gestoken hoeft te worden.

Op termijn zullen de meeste Nederlandse consumenten met een betaalpas of creditcard contactloos kunnen betalen. Enkele grote banken beginnen daartoe nog dit jaar stapsgewijs met het uitgeven van nieuwe pasjes met NFC-chip. Er zijn ook plannen om contactloos betalen met een mobiele telefoon mogelijk te maken.

Introductie in rest van Nederland begint in Leiden

In augustus beginnen ABN Amro, ING en Rabobank in Leiden met de introductie van mobiel betalen. Ze gebruiken daarvoor dezelfde technologie van Maestro die nu op Schiphol wordt ingezet.

Nederland zit niet echt in de voorhoede met de invoering van contactloos betalen. Veel winkels in het buitenland accepteren contactloze betalingen al. Dat geldt onder meer voor supermarkten in Frankrijk, tankstations in Duitsland en fastfoodketens in diverse Europese landen. Wereldwijd zijn er al een half miljoen acceptatiepunten in meer dan 50 landen.

Net zo veilig als pinnen, betogen de banken

De banken stellen dat contactloos betalen net zo veilig is als pinnen. De datacommunicatie tussen pasje en terminal is beveiligd met encryptie. Bij transacties boven 25 euro moet de gebruiker eerst de pincode invoeren. Dat is ook nodig na een bepaald aantal kleinere contactloze betalingen. Verder zouden onverlaten de kaart onmogelijk tijdens de transactie kunnen manipuleren doordat hij altijd in handen blijft van de gebruiker. Dezelfde betaling wordt maar één keer afgeschreven, ook als de gebruiker het pasje per ongeluk twee keer tegen de kaartlezer aanhoudt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in