Cybercriminelen verdienen 20 keer de kostprijs
Kennis niet nodig
"Cybercriminelen die het illegale pad op gaan, hebben zelfs geen vaardigheden nodig - voor een vaste prijs kunnen ze een kant-en-klaar pakket kopen en hun aanvallen direct starten. Gebruikers moeten daarom extra voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat ze hun geld of gegevens niet verliezen", zegt Alexander Gostev, Chief Security Expert bij Kaspersky Lab.
Prijsvoorbeeld
Het creëren van een phishing-pagina die een populair sociaal netwerk nabootst en het opzetten van een spam-massamailing met links naar de nepsite kost op dit moment bijvoorbeeld gemiddeld zo'n 120 euro. Als de cybercriminelen hiermee 100 mensen weten te lokken, kunnen ze tot wel 8000 euro verdienen aan de verkoop van gevoelige gegevens. Dat is al een factor van 66.
Grotere bedragen
Een mobiele Trojan blocker is een stuk duurder - het kost op dit moment gemiddeld 800 euro om dergelijke malware te kopen en te distribueren. De "opbrengsten" zijn echter ook veel hoger. De prijzen die de aanvallers berekenen voor het deblokkeren van een smartphone lopen uiteen van 8 tot 150 euro, wat er op neer komt dat 100 potentiële slachtoffers tot wel 15.000 euro kunnen opleveren. Een factor van bijna 20.
Ransomware
Hetzelfde bedrag kan worden verdiend door het gebruik van dataversleutelende 'ransomware'. Daarvoor moet wel een investering van ongeveer 1600 euro op tafel worden gelegd. Het losgeld in deze situatie bedraagt minimaal zo'n 80 euro, maar veelal zijn de bedragen veel hoger. Bij 100 slachtoffers rinkelt de kassa van de crimineel al op 8000 euro.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee