Grote bedrijven zien Vista nog steeds niet zitten
Forrester-analist Thomas Mendel geeft zakelijk gebruikers deze tip: neem een voorbeeld aan chipfabrikant Intel – nota bene een van de belangrijkste zakenpartners van Microsoft, en heroverweeg of je Vista niet beter definitief links kunt laten liggen. De IT-afdeling van Intel kon geen overtuigende argumenten verzinnen om de migratie naar Windows Vista te maken, vertelde een anonieme bron binnen Intel aan de New York Times, kwam eind vorige week naar buiten. De lancering van de opvolger Windows 7 staat immers al over anderhalf jaar, in januari 2010, op de agenda.
Het onderzoek naar de desktop- en browseromgeving van circa vijftigduizend eindgebruikers in grote ondernemingen laat zien dat Windows XP in juni was geïnstalleerd op 87,1 procent van alle pc’s. In januari was dat nog 89,5 procent. Windows Vista kroop in dezelfde periode omhoog van 6,2 naar 8,8 procent. Het oude Windows 2000 begint langzaam uit het zicht te verdwijnen. In de eerste helft van dit jaar daalde het aandeel van ‘Win2K’ van 2,9 naar 2,2 procent.
Merkwaardig is verder de relatief sterke daling voor Linux die Forrester waarnam: een daling van 1,8 naar 0,5 procent tussen januari en juni. Het aandeel van Mac OS van Apple groeide in die zes maanden van 3,7 naar 4,5 procent. Desondanks raadt Forrester bedrijven aan uitsluitend applicaties voor Windows XP en Vista te ontwikkelen. “Vergeet de Mac tenzij je mikt op specifieke verticale markten waar het gebruik van de Mac overheerst. Windows XP en Vista zijn goed voor 91 procent van de besturingssystemen die in grote bedrijven worden gebruikt.”
Uit het onderzoek blijkt voorts dat bij de webbrowsers het aandeel van Internet Explorer anderhalf procentpunt is teruggevallen naar 77,6 procent. Firefox van Mozilla klom van 16,8 naar 19,4 procent. “Compatibiliteit met Firefox is verplicht”, concludeert Forrester dan ook. Apples Safari klom van 2 naar 2,4 procent en Opera hield stand op 0,4 procent.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee