Hoe denken Trump en Clinton over ICT?
Cyberveiligheid
Clinton vindt dit "een van de grootste uitdagingen voor de nieuwe president". Ze is vooral bang voor acties uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Ze heeft op haar website een speciale afdeling over nationale veiligheid, waar ze de risico's die door Russische en Chinese hackers worden veroorzaakt bespreekt.
Trump heeft tegen de New York Times gezegd dat "Cyber vooraan in ons gedachtengoed dient te zitten. Cyber heeft een zekere macht en daar moeten we op bedacht zijn".
Privacy en encryptie
Clinton zit hier in feite middenin, aangezien zij voor het versturen van werkgerelateerde e-mails een persoonlijke server heeft gebruikt. Het fijne weten we daar nog steeds niet van. In het concrete geval van Apple versus de FBI over het openen van een iPhone van een terrorist, pleitte zij voor een compromis. "Ik wil niet hoeven kiezen tussen privacy en de veiligheid van de VS", aldus Clinton.
Trump denkt daar heel anders over. Als de veiligheid van het land gevaar loopt, moet niemand het over zijn privacy gaan hebben. Vandaar ook zijn oproep aan Apple om "je niet aan te stellen maar die iPhone gewoon te openen, het landsbelang vraagt daar om".
ICANN
Wat het punt is, is dat er een contract is met IANA (de Internet Assigned Numbers Authority) die onder meer de top van de IP-nummering regelt (zeg maar de top-DNS). Dat contract lag formeel bij de Amerikaanse overheid, hoewel die er in praktijk zich niet mee bemoeide en het overliet aan ICANN. De discussie gaat er over of de VS dit formele recht nu overdraagt aan ICANN.
Clinton vindt het niet verkeerd dat de overheid zijn taak overdraagt aan een andere instantie. "Op die manier zetten we een stap naar een verdere openheid van het netwerk".
Trump is er faliekant tegen. "De VS hebben het internet nota bene uitgevonden en wij moeten er dus ook de baas over blijven", is zijn felle reactie.
Wetenschap en techniek
Clinton heeft een plan voor de evolutie van wat STEM wordt genoemd, ofwel science, technology, engineering en mathematics. Dat plan voorziet in veel geld voor scholen, zodat deze onderwerpen bovenaan blijven staan.
Trump geeft slechts aan dat er jaarlijks 2 maal zoveel mensen afstuderen in een technische richting dan dat er banen voor zijn.
Visa voor ICT'ers
Clinton is al sinds 2007 fel voorstander van het uitgeven van zogeheten H-1B visa, waarmee gekwalificeerde ICT-deskundigen een tijdlang in de VS kunnen werken. Mensen met een hoge opleiding zouden meteen een werkvergunning moeten kunnen krijgen.
Trump pleit ervoor, het loon van werkers met een H-1B visum te verhogen. Niet omdat dat zo gunstig is voor die mensen, maar ook bedrijven ertoe te bewegen die banen aan Amerikanen te geven in plaats van aan buitenlanders.
Innovatie
Clinton ziet innovatie als de drijvende kracht achter economische groei. Ze heeft er een heel plan voor geschreven, dat al is ondersteund door een aantal belangrijke mensen uit Silicon Valley.
Trump heeft over innovatie nog niet veel gezegd, maar in de high-tech sfeer rekent men er wel op dat hij het onderwerp gaat aanpakken mocht hij president worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee