Imec maakt optisch geheugen op silicium

De door IMEC en de Universiteit Gent gerealiseerde optische geheugens zijn snel en gebruiken nog nauwelijks energie. Deze ontwikkeling baant volgens de onderzoekers de weg naar volledig optische interconnecties en volledig optisch schakelen in glasvezelnetwerken.
Het optische geheugen van IMEC bestaat uit ultra-compacte microschijflasers in de vorm van indiumfosfide membranen met een diameter van 7.5 µm. In dergelijke microschijflasers plant licht zich links- dan wel rechtsom voort en met behulp van optische pulsen wordt tussen deze twee draairichtingen geschakeld. Deze lasers zijn heterogeen geïntegreerd op silicium golfgeleidercircuits die de verschillende geheugencellen optisch verbinden via microscopische siliciumbanen. Deze aanpak maakt het mogelijk om voor de productie van optische chips gebruik te maken van de sterk ontwikkelde micro-elektronicafabricatietechnologie die nu wordt gebruikt voor de productie van ‘klassieke’ micro-elektronische chips.
Behalve IMEC en INTEC waren ook TU Eindhoven en INL (Instituut voor Nanotechnologie van Lyon) betrokken bij het project, dat geëntameerd werd in het kader van de Europese FP7-programma’s HISTORIC en WADIMOS.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee