Inzage medisch dossier ziekenhuizen zeer beperkt
UMC’s koploper
De universitaire ziekenhuizen (UMC’s) lopen dus voorop wat betreft het patiëntportaal en regie van de patiënt in het zorgproces. Het UMC Utrecht lanceert vandaag een uitgebreid patiëntportaal dat gemaakt is samen met ChipSoft. Patiënten krijgen vanaf vandaag zonder vertraging toegang tot hun medische gegevens.
Uit onderzoek van Kaiser Permanente in de VS blijkt dat een patiëntportaal met inzage in het persoonlijk dossier een positief effect heeft op de tevredenheid van de patiënt en hun wens om bij hun zorgaanbieder te blijven. Uit de NICTIZ e-health monitor blijkt dat ook huisartsen positief oordelen over online contact met patiënten. De helft tot drie kwart van de ondervraagde huisartsen ervaart positieve effecten door het toepassen van online contact met patiënten (47-71%). Zij noemen onder meer de verbeterde toegankelijkheid van de praktijk of afdeling (63-71%) en waardering door patiënten (63-69%).
Patiëntportalen snel gangbaarder
M&I/Partners verwacht dat het aantal patiëntportalen en het aantal beschikbare functionaliteiten de komende twee jaar een vlucht zal nemen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat 80% van de chronisch zieken binnen 5 jaar directe toegang moet hebben tot bepaalde medische gegevens. Voor de overige Nederlanders is de ambitie dat dit over vijf jaar minimaal bij 40% het geval is. Daarnaast moet in de genoemde periode iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvang de mogelijkheid krijgen om 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren via beeld.
Uitbreidingen van het portaal
M&I verwacht verder dat patiëntportalen meer gaan samenwerken met verschillende devices als ECG-stickers en smartphones. Dat kan direct, maar ook via integratieplatformen als Apple Healthkit of het platform van Philips.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee