Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamermeerderheid tegen blokkeren mobiele diensten

Uit een rondgang van Nu.nl langs verschillende Tweede Kamerleden blijkt dat een meerderheid niet is te spreken over het beleid van de telecombedrijven. Zij willen dat providers alleen differentiëren op het gebied van internetsnelheid.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

KPN maakte vorige week bekend vanaf deze zomer mobiele internetdiensten te gaan blokkeren voor klanten die alleen een basis-internetabonnement hebben. Vodafone blijkt VoIP (Voice over IP) al langer te blokkeren voor standaardabonnementen. T-Mobile heeft laten weten prijsdifferentiatie op het gebied van diensten te zien als een mogelijkheid om het toenemende verkeer op het mobiele netwerk te managen.

De SP roept minister Verhagen van Economische Zaken op tot actie en pleit voor onderzoek van de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) naar machtsmisbruik door providers. De NMa zegt echter geen aanwijzigen te hebben dat de wet wordt overtreden door de telecombedrijven. Alleen als de providers de blokkade met elkaar hebben afgestemd zou er sprake zijn van misbruik van macht. Ook telecomwaakhond Opta heeft al laten weten dat de consument nog altijd kan kiezen tussen netneutrale aanbieders en providers die internettoegang beperken en onderneemt voorlopig geen stappen.

Verschillende Kamerleden stellen dat bestaande abonnementen sowieso niet mogen worden aangepast, omdat dit contractbreuk zou betekenen. Bandbreedtebeperkingen vinden zij bespreekbaar, maar het aanpassen van prijzen voor bepaalde diensten is ontoelaatbaar. “Als we toestaan dat bepaalde diensten worden geblokkeerd , geven we ons over aan willekeur van providers en ligt censuur op de loer”, zegt Bruna Braakhuis van GroenLinks. Aafke Schaart van de VVD verklaarde tegenover een verslaggever van Nu.nl: “Het is prima als aanbieders verschil in pakketten aanbrengen. Hoe meer je downloadt, hoe meer je betaalt, maar het is hier geen Noord-Korea waar bepaald wordt welke sites je bezoekt.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in