Overslaan en naar de inhoud gaan

Krachtiger processor in nieuwe Chromebooks

De nieuwe Chromebooks zijn uitgerust met Intel Celeron-processors die zijn gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur, die overigens ook alweer ruim een jaar oud is en is opgevolgd door Ivy Bridge. De eerste generatie Chromebooks moest het stellen met Atom-processors en was daardoor volgens critici niet krachtig genoeg om serieus mee te kunnen werken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Google zorgen de krachtiger hardware en verbeteringen in Chrome OS en JavaScript ervoor dat de nieuwe modellen “bijna 3 keer” keer zo snel zijn als hun voorgangers.

Samsung brengt twee uitvoeringen van de Series 5 Chromebook 550 op de markt: een versie met alleen wifi en een model dat ook via 3G-netwerken kan communiceren. Bij dat laatste model krijgen klanten in de VS een 2-jarig data-abonnement bij Verizon Wireless inclusief 100 MB per maand.

Celeron dual-coreprocessor heeft grafische processor ingebouwd

Beide nieuwe Chromebooks hebben een Celeron 867 dual core processor op 1,3 GHz, een geïntegreerde HD 3000 grafische processor, een beeldscherm van 12,1 inch (30,6 cm), 4 GB werkgeheugen (de eerste generatie had 2 GB) en een solid state drive van 16 GB.
Verder heeft Samsung gezorgd voor een HD-webcam van 1 megapixel, 2 USB 2.0-poorten, een Gigabit Ethernetconnector, een Display Port om een groter beeldscherm of een tv-toestel aan te sluiten en een sleuf voor geheugenkaartjes.

Chromebox bedoeld voor kantoor en thuis

Geheel nieuw is de Series 3 Chromebox, een klein (19x19x3 cm) en licht (1,1 kg) model voor op het bureau dat wel wat weg heeft van een Mac Mini. Er zit een snellere dual core processor in, de Celeron B840 op een kloksnelheid van 1,9 GHz. Werkgeheugen, SSD en grafische processor zijn identiek aan die van de de Chromebooks. Er is meer capaciteit voor externe uitbreidingen dankzij de 6 USB-poorten. De klant kan een beeldscherm naar keuze van maximaal 30 inch aansluiten. De Chromebox is volgens Samsung en Google zowel bedoeld voor op het werk als voor thuis.

Prijzen lopen uiteen van 330 tot 550 dollar

In Amerika zijn de Chromebook en Chromebox uitsluitend verkrijgbaar bij 5 winkelketens, waaronder Amazon en Best Buy. De laptops kosten 450 dollar (wifi-only) respectievelijk 550 dollar (wifi en 3G), de Chromebox moet 330 dollar opbrengen. De verkoop in de VS en het Verenigd Koninkrijk begint vandaag. Andere Europese landen volgen ‘binnenkort’.

Verkoop staat nog op laag pitje

Tot dusver zijn de Chromebooks geen doorslaand succes. Marktonderzoeker IDC schat dat er in het eerste kwartaal in de VS 50.000 zijn verkocht tegenover 10 miljoen ‘gewone’ notebooks. Gartner heeft eerder geschat dat dit jaar wereldwijd amper 300.000 Chromebooks worden verkocht, maar dat was nog voordat Samsung de nieuwe modellen introduceerde.

Alle gegevens worden opgeslagen in de cloud

Op een Chromecomputer zijn browser en besturingssysteem nauw verweven. Gegevens worden standaard niet lokaal opgeslagen maar op centrale servers in de cloud, waar de gebruiker zijn eigen opslagruimte krijgt met Google Drive. Daarvoor is in principe een permanente verbinding met internet noodzakelijk, al kunnen bestanden in Google Documents ook worden bewerkt als de computer offline is. Na herstel van de internetverbinding worden de wijzigingen gesynchroniseerd

Google prijst Chromecomputers aan als beheervrij (‘zero administration’) omdat de gebruiker zich niet hoeft te bekommeren om updates van het besturingssysteem en de applicaties. Hetzelfde geldt voor beveiliging tegen kwaadaardige software.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in