Overslaan en naar de inhoud gaan

Scherpe kritiek op ICT-controle bij het Rijk

Dat schrijft NRC Handelsblad. Het bureau ICT-toetsing (BIT) heeft als taak het herhaaldelijk falen van automatiseringsprojecten bij het Rijk te voorkomen. Formeel is de baas van het BIT een ambtenaar, de Chief Information Officer (CIO) van het Rijk. Maar het bureauhoofd, een externe consultant van Deloitte, die voor zes maanden is ingehuurd, is volgens het ministerie belast met 'de opbouw en inrichting van het bureau BIT en de aansturing van het BIT-team'.
Stef Blok
© Rijksoverheid/Arenda Oomen
Rijksoverheid/Arenda Oomen

Al drie externe consultants

De bewuste consultant is volgens de krant ingehuurd via een zogenaamde mantelovereenkomst. Daarmee trekt de overheid allerlei ICT-deskundigen aan, bijvoorbeeld voor automatiseringprojecten die het BIT moet toetsen. Via deze route zijn nog twee consultants voor het BIT ingehuurd, dat nu uit zeven mensen bestaat, schrijft NRC.

Vorig jaar concludeerde een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van VVD'er Ton Elias dat ICT-projecten bij de overheid vaak leiden tot een dure chaos en slechte automatisering. Door ondeskundige en ongeïnteresseerde politici en ambtenaren hadden ICT-consultants en -leveranciers vaak vrij spel.

Oppositie uit scherpe kritiek

Oppositiepartijen hebben scherpe kritiek op de manier waarop minister Blok het BIT optuigt. Kamerlid Kees Verhoeven (D66): “Met een externe consultant aan het stuur maak je geen onafhankelijk toetsbureau. Blok kiest ervoor om externe consultants het werk van andere consultants te laten beoordelen. Dat is het herhalen van historische fouten.”

Kamerlid Mona Keijzer (CDA) vindt het huidige BIT 'nog geen begin van een oplossing'. Volgens haar heeft de Rijks-CIO,omdat hij geen zitting in de bestuursraad heeft van het ministerie, 'zo niets te vertellen'.

Onderdeel en oorzaak van status quo

Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) was lid van de tijdelijke parlementaire commissie ICT. “De bedoeling was dat een clubje gezaghebbende en onafhankelijke deskundigen gaten zou gaan schieten in slechte ICT-projecten. Nu heeft Blok het BIT gevuld met mensen die onderdeel en oorzaak zijn van de status quo.”

Kamerlid Ingrid de Caluwé (VVD) uit in NRC begrip voor de tijdelijke inzet van externen. "De Tweede Kamer wilde immers dat het BIT snel zou worden opgericht. Maar deze situatie moet volgens haar niet lang duren. Externe medewerkers van het BIT mogen overigens geen projecten beoordelen waarbij ze 'direct betrokken' zijn. Wat De Caluwé betreft zal dat verbod zich uitstrekken tot alle projecten waar het bedrijf van de externe consultant deel aan heeft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in