Vraag naar programmeurs enorm gegroeid
Meer vraag naar programmeurs, beheerders en analisten
Programmeurs werden het meest gevraagd in de laatste drie maanden van 2011, net als in de voorgaande kwartalen. In het vierde kwartaal ging het echter om 6359 vacatures voor programmeurs, terwijl het in de drie voorgaande kwartalen nog om zo’n 5000 vacatures, of net iets minder, ging. Maar liefst 38 procent van de ICT-vacatures in het afgelopen kwartaal betrof een programmeursfunctie. Daarna volgen de beheerders, die 18 procent van de vraag naar ICT’ers voor hun rekening nemen. De vraag naar beheerders en analisten steeg ook ten opzichte van eerdere kwartalen, terwijl de vraag naar SAP- en ERP-consultants, testers en IT-managers licht terugliep in het vierde kwartaal.
PHP meest gevraagd
De meest gevraagde ontwikkelaar in het vierde kwartaal was de PHP-programmeur (31 procent), gevolgd door de Java-programmeur (28 procent) en de .NET-programmeur (25 procent). iSense denkt dat de toegenomen vraag naar PHP-specialisten te maken heeft met het feit dat de meeste webwinkels draaien op PHP, die in de feestmaand doorgaans goede zaken doen. De detacheerder ervaart zelf de grootste vraag naar .NET-programmeurs en verwacht dat dit in de rest van het jaar verder doorzet.
De grootste vraag naar ICT-professionals is waarneembaar binnen de ICT- en zakelijke dienstverlening. “Bedrijven hebben lang hun investeringen uit kunnen stellen, maar het is nu duidelijk dat de investeringen stijgen. Dit heeft tot gevolg dat het aantal projecten ook nog steeds toeneemt”, vertelt Vincent Day, managing director van iSense. Hij denkt dat in 2012 het aanbod van goede ICT’ers alleen maar meer onder druk komt te staan. “De vraag naar ICT’ers groeit simpelweg veel sneller dan het aanbod.”
Thuiswerken steeds belangrijker
Volgens Day moeten bedrijven dit jaar meer gaan doen om hun ICT-personeel tevreden te houden en nieuwe ICT’ers aan te trekken. Uit onderzoek van Wervingswereld blijkt dat 65 procent van de automatiseerders latent of actief op zoek is naar een nieuwe baan. Opvallend is verder dat 46 procent van hen aangeeft dat de mogelijkheid tot thuiswerken een belangrijke afwegingsfactor voor hen is bij het al dan niet ingaan op een bepaalde functie. Alleen het salaris en de werksfeer worden nòg belangrijker gevonden. Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan een vast contract en de inhoud van het werk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee