Zwartepieten na miljardendebacle HP begonnen
Oprichter Autonomy bijt van zich af
Michael Lynch, oprichter van Autonomy en algemeen directeur ten tijde van de verkoop, wijst de beschuldigingen categorisch van de hand. HP zit er met zijn aantijgingen volledig naast, zei Lynch, en hij zal dat ook bewijzen - mocht HP zijn aantijgingen schragen met bewijs. De problemen bij Autonomy zijn volgens hem het gevolg van mismanagement door HP. "We hebben tien jaar gewerkt aan het opbouwen van dit bedrijf. Het was toonaangevend in de wereld. En het werd in minder dan een jaar vernietigd door kleingeestige machtsspelletjes bij HP, zei Lynch tegen de Wall Street Journal. En tegenover de Financial Times zei Lynch: "Een deel van de HP-directie geeft liever anderen de schuld voor mislukkingen. Ze zouden naar zichzelf moeten kijken." Lynch merkt ook op dat je wel behoorlijk incompetent moet zijn als je de beweerde problemen pas opmerkt als je een bedrijfsonderdeel al meer dan een jaar onder je hoede hebt.
HP's directeur Whitman wijst verantwoordelijkheid af
De huidige algemeen directeur van HP, Meg Whitman, is duidelijk niet van plan de verantwoordelijkheid voor het echec te nemen. - hoewel ze ten tijde van de overname wel deel uitmaakte van HP's directie. "De twee mensen die verantwoordelijk moeten worden gehouden, zijn weg", zei Whitman. Daarmee doelde ze op Léo Apotheker, destijds algemeen directeur van HP, en toenmalig hoofd strategie Shane Robison. De tweede heeft geweigerd commentaar te geven. Apotheker reageerde wel. Hij zegt stomverbaasd en teleurgesteld te zijn over HP's beschuldigingen, en wijst er fijntjes op dat HP twee van de meest gerenommeerde accountantsbedrijven heeft ingehuurd voor het boekenonderzoek bij Autonomy.
Rol accountants en adviseurs onder de loep
Apotheker wijst daarmee op Deloitte, dat de accountant van Autonomy was, en KPMG, dat door HP was ingehuurd voor het onderzoek. Daarnaast speelden acht banken een adviserende rol: Qatalyst, Goldman Sachs, Citigroup, UBS, Bank of America en JPMorgan voor Autonomy en Perella Weinberg en Barclays voor HP. Al met al besteedde HP een dikke 150 miljoen dollar aan die helpers.
De rol van deze bedrijven zal zeker kritisch onder de loep worden genomen, al heeft HP kennelijk - of in ieder geval op dit moment - geen plannen om Deloitte of KPMG verantwoordelijk te stellen. KPMG heeft niet gereageerd, maar Deloitte heeft al wel laten weten dat het ontkent dat het wetenschap had van onregelmatigheden in de boekhouding van Autonomy, of dat het medeplichtig zou zijn geweest aan het plegen daarvan
Waarschuwingen genegeerd?
Toch waren er al voor de overname tekenen dat bij Autonomy op ongebruikelijke wijze geboekhoud werd. Een aantal marktanalisten had al aan de bel getrokken over ongerijmdheden in Autonomy's financiële verslagen. Naar verluid waren er een jaar voor de overname ook al vragen over Autonomy's boekhoudpraktijken gesteld bij de Amerikaanse beursautoriteit. De Securities and Exchange Commission had geen autoriteit, maar het bericht roept wel de vraag op of er niet ook geklaagd is bij toezichthouder op de Londense beurs. Bronnen van de Wall Street Journal melden ook, dat het interne onderzoeksteam van HP ten tijde van de overname wel degelijk op de hoogte was van de boekhoudmethoden van Autonomy. Het belooft dus nog een fijne juridische veldslag te worden, als HP zijn voornemen doorzet om via de rechter zoveel mogelijk van de schade op de verantwoordelijken te verhalen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee