Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bitcoinsysteem gebruikt net zoveel energie als Kroatië'

De ICT-industrie is grootverbruiker van energie, maar is zich daar niet bewust van. “Tien tot vijftien procent van de energierekening van heel Amsterdam is afkomstig van datacenters. Mensen hebben echt geen idee van het energieverbruik van software”, vertelt promovendus Erik Jagroep. Een voorbeeld dat hij noemt is het Bitcoin-systeem dat evenveel energie verbruikt als heel Kroatië.
Bitcoin
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Om meer inzicht te geven ontwikkelde de promovendus een dashboard dat aangeeft hoeveel energie software gebruikt en op welke punten nog verbetering mogelijk is. Het energiegebruik van software is immens belangrijk, maar blijkt wel een complex probleem en tot op heden weinig transparant.

Jagroep ontwikkelde een methode om verschillende versies en configuraties van softwareapplicaties objectief te vergelijken, door op basis van energiemetingen en performance-aspecten een resource utilization score te berekenen.

Softwaremakers zouden zich meer bewust moeten worden van het energieverbruik van hun software, zegt Jagroep. Door het energiegebruik van software te kwantificeren en presenteren met een energy profiling method bracht hij al levendige discussies over het onderwerp op gang. Het is slechts een kwestie van tijd, voorspelt hij, voordat softwareproducenten het energiegebruik in acht nemen tijdens het plannen van toekomstige ontwikkelingen. “Je ziet al dat energiegebruik van software steeds belangrijker wordt”, aldus Jagroep. “Een update van Firefox kan per vier miljoen gebruikers elk uur evenveel energie besparen als een Amerikaans huishouden in een maand gebruikt.”

Slimmer schrijven van software

Een volgende stap is het besparen op de energie die software verbruikt. “In één geval konden we door het slimmer schrijven van software een energiebesparing van ruim 60% behalen”, vertelt Jagroep. “En de software werd daar ook nog sneller van. Maar meestal is het juist eerder een trade-off tussen snelheid en energieverbruik.” 

De wensen en eisen van de eindgebruikers van de software spelen daarbij ook een rol. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En energiezuinige software betekent dat bijvoorbeeld de batterij van je smartphone langer meegaat. Een mogelijke afweging hierbij is hoe erg mensen het vinden als de software hierdoor iets langzamer is. Dat is uiteraard wel afhankelijk van het doel van de software.”
 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in