Id-IoT-e wensen voor 2018
Snel een andere playlist opzetten en de verhouding tussen het volume van de verschillende speakersets in de woon- eetkamer en keuken wat aanpassen. Ook kan die ene lamp wel wat verder gedimd om de sfeer te verhogen. Met de houtkachel aan, flink getafeld, geanimeerde gesprekken en wat lekkere wijn erbij, stijgt de temperatuur al snel. Dus met de smartphone zet ik de cv een graadje lager en check gelijk wat mijn zonnepanelen hebben gedaan vandaag. Even het aantal opgewekte kWh via een appje vergelijken met de opbrengst van vrienden aan de andere kant van het land.
Ik vind dat soort domotica-dingetjes leuk en ben er al jaren op gespitst. Niet fanatiek hoor. Ik ga niet zelf solderen en programmeren. Het gevolg is mijn smartphone volloopt met apps. Twee muziekapps (Sonos en Spotify), een energie-app (Qurrent), een thermostaat-app (Honeywell Lyric), een zonnepanelenapp (SolarEdge) en een app voor de verlichting (Trust SmartHome-Klik Aan Klik Uit).
Eigenlijk heb ik veel meer op mijn wensenlijstje staan. Ik zou bijvoorbeeld graag met één druk op de knop de drie buitendeuren van mijn huis op slot doen. En de sloten op de twee schuurdeuren, de schuttingpoort en de garagedeur vergrendelen. Dan hoef ik ze 's avonds niet langs te lopen. En dan ook gelijk maar de autoportieren afsluiten met de smartphone.
Het is allemaal niet onmogelijk
Alle deeltoepassingen bestaan. Het is immers helemaal geen rocketscience. Maar het lukt alleen met losse apps. De standaardisatie en de integratie van het Internet of Things laat nog veel te wensen over. Het gevolg is dat al die gadgets nog erg duur zijn. Iedere fabrikant moet immers opnieuw het wiel uitvinden. En het gebruiksgemak laat door al die verschillende apps veel te wensen over. De ontwikkeling van de domotica-markt - in mijn ogen een hele grote want niet alleen ik vind dit leuk en handig - zet daardoor maar tergend langzaam in.
Dan is er ook nog het punt van de beveiliging. Want doe ik er nou wel of niet verstandig aan mijn thermostaat-app in te stellen op geofencing? Als ik met mijn smartphone in de buurt van mijn huis ben, draait de verwarming zijn ingestelde schema. Ben ik buiten een straal van 5 kilometer gaat ie automatisch op de besparingsstand. Handig en zuinig. Maar een kwaadwillende die zich toegang weet te verschaffen tot mijn app of de bijbehorende clouddienst weet precies wanneer ik weg ben. En heeft ie toegang tot mijn apps kunnen ook al die deuren in een keer open.
Naïef
Uit verschillende onderzoeken weten we dat beveiliging niet bepaald hoog op de prioriteitenlijst van leveranciers staat. En als er al fouten in de software worden geconstateerd en gerepareerd, moet de eindgebruiker ook nog eens de patches in al die verschillende apparaten en apps aanbrengen.
IoT en zeker de subset van domotica-toepassingen hebben dus behoefte aan standaardisatie, integratie en robuuste beveiliging. Leveranciers, leer nou eens van het verleden dat een 'walled garden'-model ernstig leunt op kortetermijndenken. Je gaat pas goed verdienen met grote, open markt. Steek dus de koppen bij elkaar en bouw samen met de open source gemeenschap een platform waarbij alle experts kunnen meekijken naar de beveiligingsaspecten.
Maar dat is - vermoed ik - ook voor 2018 wel een id-IoT-e wens.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee