Microsoft biedt gebruikers helpende hand om Linux te installeren
Microsoft biedt open en bloot advies aan om Linux te installeren; als virtuele machine op drie verschillende manieren, maar ook direct op computerhardware. De Windows-maker heeft geruime tijd terug opensourcebesturingssysteem Linux omarmd, nadat hij daar jarenlang fel tegen heeft geconcurreerd.
"Hoe Linux te downloaden en installeren", is de titel van het supportartikel dat Microsoft online heeft gepubliceerd. Daarin geeft de software- en cloudaanbieder in vier stappen instructies om het besturingssysteem in gebruik te nemen. Stap één is het kiezen van een installatiemethode. Microsoft onderscheidt daarbij vier verschillende methodes: het Windows Subsystem voor Linux (WSL, dat is ingebouwd in Windows), een lokaal draaiende virtuele machine (VM), een in de cloud draaiende VM, en direct op de (lokale) hardware draaien (eventueel in een dualboot-opstelling met Windows ernaast).
Kiezen uit 600+ opties
Strikt gezien zijn de drie eerste opties allemaal een vorm van virtualisatie, zoals The Register ook opmerkt. Terwijl de oorspronkelijke release van WSL een vertaallaag was die Linux binnen Windows liet draaien, is WSL 2 een dedicated Linux VM. Dus Microsofts vier methodes betreffen óf een zogeheten bare metal-installatie óf een keuze van ingebouwde VM, extra VM of cloud-VM.
Na het maken van die keuze volgt stap twee: het kiezen van een Linux-distributie. "Er zijn meer dan zeshonderd actieve [actief ondersteunde, ontwikkelde - red.] Linux-distributies", schrijft Microsoft. De Windows-maker noemt daarbij Ubuntu, Debian, Kali Linux en OpenSUSE. Voor het kiezen uit dat grote aanbod adviseert Microsoft om te kijken naar factoren als vereiste Linux-ervaring voor een distributie, hardwarevereisten zoals processorsnelheid en geheugenruimte, zakelijke vereisten en ondersteuning vanuit de gebruikersgemeenschap.
Linux-software van Microsoft
Stap drie is het volgen van de installatie-instructies voor de in stap één gekozen methode. En stap vier is het in gebruik nemen, waarbij het gaat om de package manager van de gekozen Linux-distributie, het updaten van het besturingssysteem, plus de Linux-software die Microsoft biedt. Daaronder naast webbrowser Edge (gebaseerd op de open source Chromium-broncode van Googles Chrome) ook softwareplatform .NET, ontwikkelpakket Visual Studio Code en securitysoftware Microsoft Defender.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee