Ondanks kritiek is blockchain in Nederland populair
Nederlandse bedrijven zijn flink aan het investeren in projecten die gebruik maken van blockchaintechnologie, blijkt uit een inventarisatie van de Blockchain Innovation Conference. Dit initiatief van trendwatcher Vincent Everts vindt aankomende vrijdag plaats in Amsterdam. Everts organiseert het evenement voor de zesde keer en dit jaar is het thema ‘beyond the hype’. Volgens de organisatoren is blockchain de afgelopen jaren het onderwerp geweest van gepassioneerde discussies. “Van dromen, tests en pilots zijn we nu overgeschakeld naar zinvolle en duurzame toepassingen en praktisch gebruik van deze fascinerende technologie.”
Volgens Everts komt de populariteit van blockchain doordat de inzet van deze technologie neutraliteit en onveranderbaarheid van informatie garandeert. Dat heeft weer gevolgen voor aanbieders van informatie. "Er is niet langer een centrale partij die de markt kan controleren."
ABN Amro heeft bijvoorbeeld een aantal projecten lopen. Zo heeft de bank samen met Shell, ING en nog zes partners in 2018 VAKT opgericht. Dit operationele enterprise-grade blockchainplatform biedt handelaren een veilig en efficiënt platform voor de handel in ruwe olie. Meer dan 40 procent van de olie gewonnen op de Noordzee wordt inmiddels verhandeld via dit platform. Een ander initiatief is een derdengeldrekening op basis van blockchaintechnologie.
Lange aanloop
Blockchainprojecten kunnen vaak een lange aanloop hebben. De reden daarvoor is dat er soms tientallen partners bij betrokken zijn. Marloes Pomp van de Dutch Blockchain Coalition: "In Nederland hebben we veel ervaring met het opzetten van complexe projecten waarbij samenwerking tussen partners cruciaal is. We zijn dan ook één van de landen die als eerste blockchain-applicaties in de praktijk draaiend weten te krijgen."
De analisten van onderzoeksbureau Gartner zien ook dat veel bedrijven met de technologie aan de slag zijn en waarschuwen daarbij dat de markt voor blockchain nog erg gefragmenteerd is. “Blockchainplatformen zijn momenteel nog erg in ontwikkeling, en op dit moment, in sommige gevallen bijna niet te onderscheiden van de core blockchaintechnologie. Veel CIO’s overschatten de capaciteit en kortetermijnvoordelen van blockchaintechologie voor hun bedrijfsdoeleinden. Hierdoor worden er onrealistische doelen geschept bij het beoordelen van aanbiedingen van platformleveranciers en serviceproviders”, aldus analist Adrian Lee.
Gefragmenteerde markt
Volgens Lee zorgt de gefragmenteerde markt ervoor dat het voor IT-beslissers lastig is om technische keuzes te maken. “Die uitdaging wordt versterkt doordat blockchainplatformleveranciers op een manier communiceren die geen verband houdt met gebruikscasussen en zakelijke voordelen van een koper. De term transacties werd bijvoorbeeld vaak genoemd in relatie tot blockchain, gevolgd door 'veilig' en 'beveiliging'. Hoewel dit inderdaad functies van blockchaintechnologie kunnen zijn, is het voor kopers niet altijd duidelijk hoe deze voordelen worden bereikt of en welke voordelen blockchain biedt ten opzichte van de bestaande processen”, legt Lee uit.
Gartner voorspelt dat de waarde die blockchain toevoegt in 2025 meer dan 176 miljard dollar zal zijn. Dit zal verder groeien naar 3,1 biljoen in 2030. Productmanagers moeten zich in deze markt voorbereiden op een snelle evolutie, vervroegde veroudering, een veranderend competitief landschap, toekomstige consolidatie van het aanbod én het mogelijk falen van de technologie of functionaliteit in een vroeg stadium.
Kritiek
Ook andere organisaties zijn kritisch over de toepassing van blockchain. Zo schreef organisatie-adviesbureau McKinsey begin dit jaar in een blogpost dat het nog altijd ontbreekt aan bewijs voor een praktische en schaalbare toepassing van blockchain. Analistenbureau Forrester schreef vorig jaar september in een rapport dat het merendeel van de blockchainprojecten nooit de eindstreep haalt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee