Wat moet je nou met blockchain?
Op dit moment leren we te begrijpen wat blockchain voor ons kan doen, net zoals we in de beginjaren van het wereld wijde web het internet moesten leren begrijpen. Over een paar jaar is die gekkigheid voorbij, en dan begint de echte revolutie, denkt Vogelsteller.
Uniciteit
De essentie van de blockchain is dat het ons in staat stelt uniciteit te garanderen, zonder dat daar een autoriteit aan te pas komt. Uniciteit kan heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld in waardebepaling. De waarde van een Mona Lisa wordt met name bepaald door het feit dat het, dankzij het onderliggende vakmanschap, een uniek stuk is. Er zijn ook miljarden posters van in omloop waarop je in feite hetzelfde ziet, maar toch zou niemand daar een paar miljoen voor neerleggen.
Tenzij je kunt aantonen dat het een unieke poster is. Althans, dat lijkt de gedachte achter NFT-kunst. Op dit moment betalen rare mensen belachelijke bedragen voor kleine (maar unieke!) variaties op digitale plaatjes van een slecht getekende aap. Maar uniciteit alléén is natuurlijk niet voldoende. Iedere sneeuwvlok en elk zandkorreltje is uniek; dat wil nog niet zeggen dat iedereen om zand of sneeuw verlegen zit.
Identiteit
Om de blockchain op een zinnige manier in te zetten, moeten we ons dus vooral gaan afvragen wanneer het nu werkelijk waarde heeft als je uniciteit kunt garanderen. Het speelt zeker een rol in waardebepaling - dat maakt de blockchain zo geschikt voor cryptocurrency. Maar het is bijvoorbeeld ook uitermate belangrijk voor identificatie.
Een unieke digitale identiteit kunnen garanderen is zo’n beetje de heilige graal van de online wereld. Tegelijkertijd waarschuwt Vogelsteller ervoor niet meteen te groot te denken – al was het maar omdat de blockchain helemaal niet zo geschikt is om enorme hoeveelheden data razendsnel te verwerken. Succesvolle toepassingen voor blockchain moet je dus vooral zoeken in een afgebakende groep gebruikers voor wie identiteit grote waarde vertegenwoordigt. Niet gek dus, dat blockchain in de vorm van NFT’s in de kunst is opgedoken.
Creativiteit
Voor de hele creatieve sector is blockchain buitengewoon relevant. Een idee is nu eenmaal heel moeilijk te beschermen. Maar als je met behulp van blockchain producten onlosmakelijk aan hun makers kunt koppelen, geef je creatievelingen plots een geducht wapen in handen. Denk aan de mode: een jurk is relatief eenvoudig na te maken, desnoods zelfs van een foto. Maar dankzij de blockchain kan ook met een simpele scan worden vastgesteld wat een origineel is en wat een kopie.
Op dezelfde manier kun je identiteit koppelen aan andere creatieve processen, zodat je als maker de vruchten van jouw denkproces kunt valideren. Blockchain kan in potentie een hele nieuwe betekenis geven aan het idee van copyright – zonder dat daar nog een externe autoriteit aan te pas hoeft te komen.
Realiteit
In de strijd tegen fake news is dat ook voor de media van groot belang. Kunnen garanderen wie de afzender is van een bepaald bericht, kan wonderen verrichten voor het vertrouwen van mensen in het nieuws.
Gaat blockchain de wereld net zo ingrijpend veranderen als het WWW? Dat staat nog te bezien. De meest waardevolle toepassingen beginnen nu pas langzamerhand uit te kristalliseren. Dat de blockchain nu door het grote publiek vooral geassocieerd wordt met een veredeld piramidespel of opgeblazen apenplaatjes, leidt alleen maar af. Het zijn de onontkoombare groeistuipen van een langzaam volwassen wordende revolutie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee