Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees alternatief voor Microsoft 365-cloud krijgt vorm

Cloudsoftwareleverancier Nextcloud onthult een Europees initiatief om een digitaal soeverein Office-alternatief op te bouwen, gericht op overheidsgebruik. De Duitse opensourcefirma werkt hiervoor samen met verschillende overheden in diverse EU-landen. Vandaag is de officiële aankondiging van productierijpe features. Sommige daarvan zijn al door gedruppeld naar installaties bij klanten, vertelt marketingman Jos Poortvliet aan AG Connect.
cloud, login, inloggen
© Nextcloud
Nextcloud

"We zijn sinds ongeveer een jaar bezig met Nextcloud om het naar een next level te brengen voor overheden", schetst Poortvliet de achtergrond van de aankondiging vandaag. Nextcloud, dat client/serversoftware biedt voor cloudopstellingen, wil een serieuze concurrent worden voor SaaS-aanbieders als Microsoft met diens 365-aanbod. Een onderscheidende factor hierbij is - naast gebruik van open source - de garantie van digitale soevereiniteit. Dat thema is, samen met datadoorgifte naar de Verenigde Staten, voor meer en meer overheden een belangrijke kwestie.

Cloudkeuzevrijheid

Het software-aanbod van Nextcloud valt door gebruikende organisaties zelf (on-premise) te draaien, in eigen datacenters of bij eigen hosters. Maar het wordt ook als kant-en-klaar af te nemen SaaS (Software-as-a-Service) aangeboden door verschillende dienstverleners. Poortvliet noemt Deutsche Telekom als grote partij. Bij zowel on-premises alsook bij cloudaanbieders speelt de opensource-aard van Nextcloud een belangrijke rol. Bij eventuele migraties kunnen dan niet alleen bestanden, maar ook alle links, metadata en gebruiksgeschiedenis worden meegenomen.

Zo'n complete en functioneel rijkere migratie kan niet als een gebruiker overstapt van bijvoorbeeld Microsoft OneDrive naar Dropbox, zegt Poortvliet. Hij geeft toe dat dit echter ook geldt voor een overstap van zo'n 'traditionele' cloudaanbieder naar Nextcloud. Maar is die stap eenmaal gezet, dan is vrijheid voortaan een gegeven. Vrijheid voor de keuze tussen on-premises of cloud (waarbij heen én weer migreren mogelijk is), maar ook vrijheid in de keuze van cloudaanbieder. Bestanden, links, metadata, gebruiksgeschiedenis; alles kan behouden blijven bij overstappen.

Gemengd gebruik

Voor het optuigen van het vandaag gepresenteerde 'digitally sovereign office', wat is geïntegreerd in het collaboration-platform van Nextcloud, heeft het Duitse bedrijf een adviesraad opgezet. Daarvoor heeft het klanten maar ook juist niet-klanten benaderd; om input te geven. Daarbij is niet botweg gevraagd naar - en gestuurd op - features, maar ook juist op de problemen waar gebruikers tegenaan lopen. Dit mede in combinatie met Microsoft-producten, die veelal óók in gebruik zijn. Poortvliet legt uit dat er bij sommige gebruikers sprake is van gemixte omgevingen, waarbij een gescheiden Nextcloud-installatie dienst doet voor bijvoorbeeld gevoelige documenten.

De leden van Nextclouds adviesraad voor een volwaardig 365-alternatief komen van diverse overheden, op verschillende niveaus, in meerdere landen. In de aankondiging van vandaag worden Zweden, Duitsland en Zwitserland genoemd, naast "andere Europese federale en lokale overheden". In reactie op vragen van AG Connect zegt marketingtopman Poortvliet dat de leden niet op niveau van de Europese Unie zitten. Maar daar lopen wel gesprekken, voegt hij toe. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in