Overslaan en naar de inhoud gaan

Google drukt latency door CPU's sneller te koppelen

Google presenteerde gisterenavond een nieuw type E2 'general purpose' virtuele machines. Het bedrijf kan die goedkoper aanbieden door gebruik te maken van een zelfontwikkelde hypervisor CPU scheduler.
Google datacentrum
© CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org
CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org

Het vermoeden dat CPU's en geheugen efficiënter kunnen worden ingezet, was voor Google reden een nieuwe hypervisor CPU-scheduler te ontwikkelen als vervanging van de standaard Linux-scheduler, leggen Ari Liberman, productmanager voor Google Compute Engine en software engineer Tyler Sanderson uit in een blog. Zo'n scheduler zorgt dat virtuele CPU's en geheugen worden gekoppeld aan een fysieke infrastructuur in een datacentrum.

Door dat slimmer te doen, kan het gebruik van de fysieke servers geoptimaliseerd worden. Bovendien maakt de nieuwe CPU scheduler het mogelijk virtual machines dichter bij andere hosts te plaatsen als dat voordelen biedt.

De nieuwe E2 virtuele machines die Google gisteren onthulde, zijn gebaseerd op standaard Intel- en AMD-chips. Toch zegt Google met het 'dynamic resource management' dat mogelijk is met de nieuwe CPU scheduler, de E2 VM's ongeveer 31% goedkoper aan te kunnen bieden dan de reguliere N1 general purpose VM's.

Goedkoper en sneller

Klanten met relatief kleine workloads profiteren volgens Google niet alleen van de lagere prijs maar ook van een prestatieverbetering. Het gaat dan bijvoorbeeld om websites, kleinere en middelgrote databases en ontwikkelomgevingen. De grotere workloads presteren op E2 even goed als op de N1 VM's, maar zijn wel goedkoper.

De nieuwe virtual machines verkeren op dit moment nog in een bètatestfase en zijn in een beperkt aantal landen beschikbaar waaronder Nederland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in