Google treurt om 'vader' van cloud computing
Cloudreus Google staat stil bij het heengaan van de belangrijke Braziliaanse ingenieur, computerarchitect en Google Fellow Luiz Andre Barroso. Google heeft dankzij hem veel conventionele wijsheid voor datacenters overboord gegooid en goedkope computers aan elkaar geknoopt tot fouttolerante clusters. Dit heeft in wezen geleid tot de blauwdruk voor hedendaagse cloud-infrastructuren.
De nu plots overleden Google Fellow heeft zich begin deze eeuw gestort op datacenterdesign, iets wat hij nog nooit had gedaan. Daarbij is hij afgestapt van de toen traditionele aanpak van grote, krachtige, dure servers (zogeheten scale-up) en heeft in plaats daarvan gekozen voor relatief lichte, goedkope servers die in grote aantallen aan elkaar geknoopt zijn (scale-out). In het oude tijdperk van scale-up servers voerden techreuzen als Sun Microsystems, DEC (Digital), Compaq, HP en IBM de boventoon.
Waarom zó?
Barroso's toenmalige gebrek aan ervaring in datacenterdesign heeft gezorgd voor de revolutie die hij teweeg heeft gebracht. Hij vroeg zich toen bij veel zaken af waaróm dingen op bepaalde manieren werden gedaan. Veel datacenterexperts toen namen bepaalde dingen aan, maar Barroso kwam erachter dat sommige beslissingen van bijvoorbeeld drie jaar terug toen wel een goede reden hadden, maar inmiddels niet meer.
Zijn aanpak heeft geleid tot het concept van het (hele) datacenter als een computer. Barroso is 59 jaar geworden en heeft de afgelopen 22 jaar voor Google gewerkt. Daarbij heeft hij naast datacenterdesign ook bijgedragen aan Google's notificatie-app voor corona-blootstellingen, schrijft techmagazine Wired nu. Die inmiddels weer 'afgeschreven' consumenten-app had veel serverinfrastructuur, cloudcapaciteit, privacybescherming en meer complexiteit in z'n back-end.
Onuitwisbare indruk
In een mededeling over Barroso's overlijden schrijft Google-topvrouw Jen Fitzpatrick dat de ingenieur een onuitwisbare indruk op het bedrijf heeft achtergelaten. Zijn bijdragen aan de ICT-industrie, inclusief de relatief jonge cloudindustrie, zijn enorm en ontelbaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee