Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-markt is toe aan Europese concurrent Amazon, Google en Microsoft

Er lijken grote kansen te liggen voor een Europese concurrent voor techreuzen als Amazon, Google en IBM. Het merendeel van 210 organisaties met contracten ter waarde van 1 miljoen euro of meer bij cloudaanbieders en IT-dienstverleners geeft dat aan in onderzoek van Quint en Whitelane Research.
GAIA-X
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Op de stelling dat een organisatie een groot deel van diensten en infrastructuur zou verplaatsen wanneer er een Europees alternatief voor Amazon, Google, IBM en Microsoft zich aandient, geeft het merendeel aan dat zij het hier mee eens zijn. Het gaat hierbij specifiek om oplossingen voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS), waarbij op dit moment de genoemde Amerikaanse partijen de markt domineren.

Zo’n 58% van de 210 organisaties is het in grote lijnen eens met de stelling. 22% weet het niet. Zo’n 13% is het oneens en 6% is het er gedeeltelijk mee oneens. Alex van den Bergh zegt dat daarmee duidelijk is dat er ruimte is voor een Europese concurrent van Microsoft, Amazon en Google. “Zo’n 40% van de organisaties geeft aan een significant gedeelte van hun ‘cloud load’ zeker te willen overzetten naar een Europees cloud platform als dat zou bestaan. Daarbovenop geeft een kleine 20% van de organisaties aan dit waarschijnlijk ook wel te zien zitten.” Er liggen volgens Van den Bergh voldoende kansen voor een Europese concurrent, want het gaat in het onderzoek om organisaties met grote contracten.

Capgemini groeit hard

“We hebben deze vraag voor het eerst in ons jaarlijkse onderzoek meegenomen. De resultaten vonden we zeker opvallend. Europese cloudaanbieders hebben in ogen van deze partijen veel potentie." Maar de grote vraag is: welke Europese aanbieder gaat het doen? Van den Bergh vindt dat een ingewikkelde vraag. “Er zijn momenteel diverse grote private cloudaanbieders in Europa, zoals Capgemini. De technologie is er. Deze partijen groeien momenteel hard, maar een echt alternatief voor Microsoft, Amazon en Google zijn ze nog niet.” Een private cloud is een infrastructuur die een cloudaanbieder levert aan één specifieke organisatie. Er wordt daarbij geen hard- of software gedeeld met andere organisaties, zoals bij public cloud wél het geval is.

Bovendien ziet Van den Bergh nog niet zo een-twee-drie een nieuwe Europese Google of Microsoft ontstaan. Een jaar of acht geleden probeerde het Duitse T-systems een eigen cloud op te zetten die moest concurreren met Amazon en de andere reuzen, maar dat kwam niet van de grond. “Ik neig naar de gedachte dat schaal nog niet eens het probleem is. Er zijn diverse mogelijkheden om bijvoorbeeld bij nieuwe of huidige datacenters om een grote Europese cloud in onder te brengen. Deze ruimte kun je tegenwoordig huren tegen een goede prijs. Het probleem gaat met name de technologische achterstand worden. De softwareplatforms van Microsoft, Google en Amazon hebben een enorme voorsprong op dat terrein. Wat zij hebben aan platforms en tools is bijna niet meer in te halen.”

Europese krachten bundelen

Wat van den Bergh betreft zou Gaia-X een steuntje in de rug kunnen zijn voor Europese cloudaanbieders. Ook Europese krachten bundelen met meerdere bedrijven zoals Capgemini, Atos en T-Systems zou interessant kunnen zijn. “Maar het blijft moeilijk om die technologische voorsprong in te halen. Misschien is het verstandig om eerst met een aanbieder voor de overheidsmarkt te beginnen.”

100% veiligheid blijft moeilijk

Partijen als Microsoft breiden momenteel uit in Europa, maar gezien de laatste uitspraken van toezichthouders lijkt het er niet op dat een Amerikaans bedrijven ooit nog als 100% veilig worden geacht, gezien de mogelijkheden die Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bij het opvragen van data. Google en Microsoft breiden de laatste jaren fors uit met datacenters in Europa, maar dit is geen alternatief omdat de partijen in de ogen van Europese toezichthouders nog altijd geen 100% veiligheid bieden.

“De grote organisaties hebben al afspraken met de techreuzen dat data in Europa moet staan opgeslagen, maar dit lijkt niet altijd voldoende te zijn”, aldus Van den Bergh. “Het is één van de redenen waarom een Europees alternatief gewenst is.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in