Overslaan en naar de inhoud gaan

Uploadfilters en internettaks aangenomen door EU-parlement

Grote internetplatformen zoals YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden. Ook voor uitgevers en kranten gloren meer inkomsten, doordat de EU ook vergoedingen daarvoor wil opleggen aan aggregatie- of 'citaatsites' zoals Google News. Verder moeten platformen content zonder deelpermissie pro-actief weren; middels uploadfilters.
YouTube logo
© Google
Google

Het Europees Parlement stemde woensdag voor een aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk, met 438 stemmen vóór en 226 tegen. De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen. De Europese Commissie hoopt dat die nog dit jaar worden afgerond.

20e versus 21e eeuw

Grote internetplatformen zoals YouTube, Facebook en Instagram moeten niet alleen vergoedingen gaan afdragen voor auteursrechtelijk beschermde content. Ook moet zij ervoor zorgen dat materiaal waarvoor géén toestemming of licentie is verleend wordt verwijderd, via een zogeheten uploadfilter. De internetreuzen hebben hier intensief tegen gelobbyd. Tegenstanders van het uploadfilter zien de maatregel als censuur en een inperking van de internetvrijheid.

Voorstanders, onder wie ex-Beatle Paul McCartney en een lange reeks andere muzikanten en creatievelingen, wijzen juist op het belang van betere vergoedingen voor rechthebbenden. Hun belangenorganisaties reageren opgetogen, evenals die van uitgevers.

De Nederlandse regering vindt het resultaat "slecht nieuws" en zal bij de onderhandelingen pleiten voor een "meer evenwichtige benadering" van auteursrechtelijk materiaal. "Het copyright moet worden aangepast aan de 21e eeuw, niet andersom.''

Censuur, roofbouw en creativiteit

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) noemt de uitkomst "dramatisch". Zij is mordicus tegen een 'censuurfilter', zoals de Nederlandse politica het noemt. "Alleen de gevestigde belangen in de muziek- en filmindustrie winnen." Anne-Marie Mineur (SP) sprak van een zwarte dag. Esther de Lange (CDA) is wel tevreden. "We plegen op dit moment roofbouw op onze media door ze geen perspectief te bieden op een eerlijke prijs voor hun werk."

De Europese consumentenkoepel BEUC vreest dat mensen die zelf filmpjes, muziek of afbeeldingen van bestaand materiaal in elkaar knutselen de klos zijn, omdat hun creaties niet door het filter heen zouden komen. Het parlement zou deze "vrijheid van expressie" om zeep helpen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in