2024: investeren in structuren voor de technologie van de toekomst
Chat GPT bracht AI onder de aandacht van het grote publiek en maakte het tot hét gespreksonderwerp van 2023. Dat kwam met veel beloftes van innovatiever, slimmer en efficiënter werken. Maar in hoeverre het gemiddelde bedrijf deze beloftes het komende jaar al kan inlossen blijft de grote vraag. In 2024 zal het vooral gaan om databeveiliging, flexibiliteit, en leverbetrouwbaarheid; voordat we AI zinvol kunnen inzetten zal eerst nog het nodige grondwerk verricht moeten worden.
Zowel in de consumentenmarkt als in de zakelijke wereld hebben we de verschuiving naar een snellere levering gezien, omdat mensen hier met hun online bestellingen aan gewend geraakt zijn. Dat moeten we ook kunnen bieden met cloudproposities of serveroplossingen. Er wordt weer meer naar de langere termijn gekeken, flexibiliteit van het aanbod en de voorspelbaarheid van de kosten zijn daarbij belangrijk. Het gaat dan om de vraag of een provider mee kan bewegen met wat het bedrijf nodig heeft, zowel als het gaat om afschalen als om opschalen.
We zullen daarvoor meer en meer toe bewegen naar hybride oplossingen. De trend van ‘alles in de cloud’ is voorbij. Het gaat nu echt om het combineren van verschillende oplossingen. Specifieke workloads vragen immers om specifieke benaderingen, zoals dedicated servers voor bepaalde taken, cloudoplossingen voor andere en de diverse opslagoplossingen die daarbij passen. Dat leidt tot een gevarieerd landschap van diensten, waarin bedrijven zorgvuldig moeten kiezen op basis van hun specifieke behoeften.
Grondwerk AI
AI kan hier een rol in spelen, maar om AI goed te laten werken in een business context moeten je basisdata op orde zijn en dat is bij veel bedrijven nog niet het geval. Komend jaar zullen we ons dus meer moeten bezighouden met het minder aantrekkelijke werk; het op orde brengen van de data zodat AI-toepassingen zinvol worden. Datasoevereiniteit, privacy en beveiliging spelen daarbij een essentiële rol; je moet immers weten waar je data zich bevinden.
En dan hebben we nog de duurzaamheidskwestie; AI staat nog in de kinderschoenen, maar kost nu al ontzettend veel stroom. Ook daarover zullen we na moeten denken door te zorgen voor de juiste infrastructuur-oplossingen.
De noodzaak om hiermee aan de slag te gaan wordt ook ingegeven door Europese wetgeving. Vanaf 2024 moeten bedrijven voldoen aan de wet digitale diensten (DSA) en de wet inzake de digitale markt (DMA). Deze wetten moeten leiden tot een veiligere digitale omgeving, terwijl er tegelijkertijd ruimte moet blijven voor groei en innovatie. Op basis van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) die al eerder is ingegaan, moeten bedrijven bovendien hun milieu-, sociale en governance metrics bijhouden om te evalueren hoe duurzaam ze eigenlijk zijn.
Kortom, het komende jaar worden bedrijven gedwongen om een evenwicht te vinden tussen het omarmen van nieuwe technologieën en het nakomen van regelgeving. En als we de beloften van AI en technologische vooruitgang willen waarmaken, zullen we grondig moeten investeren in het fundament van onze data-infrastructuur en verantwoordelijke bedrijfspraktijken. Niet zo sexy, maar wél belangrijk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee