Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-tool tikt verkwistende ontwikkelaar op de vingers

Waarom verbruikt een bericht via Skype meer dan drie keer zo veel stroom als een bericht via WhatsApp? Het is voor ontwikkelaars niet zo makkelijk te bedenken hoe zij hun code energiezuinig kunnen maken. Deze week werd op de 13th USENIX Symposium on Operating Systems Design and Implementation een oplossing gepresenteerd.
Programmeur
© 123rf.com
123rf.com

De oplossing komt in de vorm van DiffProf, een tool dat kunstmatige intelligentie inzet om de code-onderdelen op te sporen die voor verbetering vatbaar zijn zodat zij bij de uitvoering minder energie vragen van de accu. DiffProf suggereert ook wat die verbeteringen zouden kunnen zijn.

DiffProf werd ontwikkeld door onder meer Y. Charlie Hu, een hoogleraar aan de Purdue University in West Lafayette in de Amerikaanse staat Indiana. Hu is ook oprichter en CEO van het bedrijf Mobile Enerlytics, een spin-off die zich toelegt op het geautomatiseerd testen van code. In 2012 ontwikkelde zijn groep ook al software-gereedschap genaamd Eprof, dat in staat was energieverspillende code te indentificeren. DiffProf bouwt voort op die kennis en het team van Hu heeft bovendien het onderdeel toegevoegd dat de ontwikkelaar ook suggesties voor verbetering geeft. "Tot nu toe wisten veel ontwikkelaars niet wat ze aan moesten met de informatie die ze over energieverbruik kregen", zegt Hu.

Nu alleen voor Android-apps

Hoe code wordt uitgevoerd kan enorm verschillen tussen twee apps die dezelfde taken uitvoeren. DiffProf vergelijkt de manier waarop code taken uitvoert met behulp van zogeheten 'call trees' van vergelijkbare taken en laat dan zien waarom de ene code meer energie verbruikt dan de andere. DiffProf is ontwikkeld met behulp van subsidie van de Amerikaanse National Science Foundation. Het gereedschap is nu nog alleen beschikbaar voor het analyseren van Android-apps.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in