Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple tilt programmeertaal Swift naar opensource-domein

Het gebruik van Swift groeide in het jaar na de introductie langzaam. De programmeertaal was zeker niet foutloos. Door de open source gemeenschap mee te laten zoeken naar bugs en uitbreidingen moet Swift sneller uitgroeien tot een algemene ontwikkeltaal.
Programmeren in Apple Swift
© Apple
Apple

Swift moet C en Objective-C vervangen, een taal die vooral populair werd onder Apple-ontwikkelaars. Apple moedigde sinds de introductie van OS X in 1997 het gebruik er van aan. Swift compileert code direct als machineleesbare code net als Go van Google en Rust van Mozilla. Apple wil de eenvoud van coderen van Phyton combineren met de kracht van C. "Wij denken dat Swift de volgende grote programmeertaal is. De taal waar we allemaal applicatie- en systeemontwikkeling mee doen de komende 20 jaar", riep Craig Federighi, senior vicepresident Software Engineering bij Apple, gisteren op het podium van Apple's WWDC-ontwikkelaarsconferentie.

Hij introduceerde daar Swift 2.0 met een aantal verbeteringen zoals snelheid en een nieuwe manier van foutenopsporing. Details over de opensource-versie van Swift werden niet gegeven. Zo is onbekend welk type licentie Apple gaat hanteren, behalve dat het een 'OSI-approved permissive licence' is. Ook is niet duidelijk wanneer de code beschikbaar komt, anders dan 'tegen het einde van dit jaar'.

Stap van Apple is opmerkelijk

Federighi gaf wel aan dat er compilerversies komen voor iOS, OS X en Linux. Door de code open source te maken is het zelfs mogelijk dat er ook een versie komt voor Windows en Android. De stap van Apple om de code vrij te geven in het open source domein is opmerkelijk. Doorgaans houdt Apple de controle over doorontwikkeling van code voor zichzelf. Microsoft hanteerde ook lang die strategie maar ging onlangs overstag. Door Swift zelf open source te maken neemt Apple een onafhankelijk initiatief genaamd Phoenix de wind uit de zeilen bij het maken van een eigen open source fork van Swift.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in