Overslaan en naar de inhoud gaan

Architectuurwerk voor slim algoritme

Op AG Connect stond onlangs een artikel over 7 IT-Beroepen, die door AI, machine learning en deep learning verloren kunnen gaan. Onder andere Gartner voorspelt, dat hooggespecialiseerd werk steeds meer een soort nutsvoorziening zal worden. Het gaat bijvoorbeeld om medisch specialisten (Watson van IBM stelt nu al betere diagnoses dan menig arts), juristen en IT’ers.

Door AI en kennistechnologieën worden steeds meer van hun taken door applicaties ondersteund. Denk aan het beantwoorden van vragen, het maken van planningen en schattingen (kosten en doorlooptijden) en het analyseren van gegevens. Verondersteld wordt dat domeinkennis en creativiteit de voornaamste menselijke toegevoegde waarden zullen zijn.

Omdat er de komende jaren veel te weinig professionals beschikbaar zijn, zal het des te interessanter worden voor leveranciers om in dit soort oplossingen te investeren.

Informatie-architect

Ik miste het beroep van informatie-architect. Veel van ons werk kan beter worden uitgevoerd door AI. We zijn veel tijd kwijt met het in een architectuurtool stoppen van onze analyses. Met AI kan dat veel sneller. En we kunnen dan ook analyses doorrekenen, omissies en inconsistenties signaleren en bovendien driedimensionale modellen genereren, waarin zo nodig ook nog de factor tijd ingebracht kan worden. Plateauplanningen en roadmaps zijn dan simulaties en hoeven niet meer uitputtend beschreven te worden.

Ook het opstellen en onderhouden van een referentiearchitectuur met principes, regels en richtlijnen kunnen veel makkelijker. De applicatie kan deze gedeeltelijk genereren en het geheel toetsen op onvolledigheden en inconsistenties. Ook kunnen project-startarchitecturen door de applicatie getoetst worden aan de regels en richtlijnen. En ook dit allemaal weer veel sneller en beter dan een mens.

Maar er kan meer: uit onderzoek blijkt dat organisaties op elkaar lijken. Ook hun businessproblemen met bijbehorende typen oplossingen kunnen goed gecategoriseerd worden. Dat blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld van Jeanne Ross. Voor deze typering moet je als architect goed de organisatie, de problematiek, de structuur van de besluitvorming en de producten, diensten en processen kennen en daarmee de applicatie voeden. Maar de architectuur van een passende oplossing met alle principes, regels, richtlijnen en modellen genereert de computer.

Voor de architect blijft de ´zachte´ kant over

Kortom: analyses en modellen van huidige en toekomstige situaties zal AI ongetwijfeld binnen enkele jaren kunnen maken. Plus: het loont voor leveranciers om hierin te investeren. Binnenkort zal een soort Watson alle mogelijke businessproblemen met bijpassende, succesvolle oplossing genereren.

Wat dan voor de architect overblijft, is de ‘zachte’ kant van het werk (en tevens de leukste): een goed gevoel hebben voor de context van een organisatie en de problematiek en voor het soort oplossingen dat bij die organisatie past (niet alles wat kan, is voor iedere organisatie haalbaar). En: meedoen aan wat Daan Kalmeijer in zijn blog beschreef als een soort mind meld van een grote groep mensen, mensen die elkaar continu duidelijk proberen te maken welke kant ze op willen. En tenslotte: de oplossing uitdragen in de organisatie en er de verantwoordelijkheid voor nemen. De rest mag de computer voor mij doen!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in