Overslaan en naar de inhoud gaan

China's bijdragen aan open source in turbo-stand

Rond de eeuwwisseling bestond softwareontwikkeling in China praktisch niet. Vanaf 2011 werken Chinese ontwikkelaars op grote schaal actief mee aan opensourceprojecten. Nu al vormen Chinese ontwikkelaars het op twee na grootste blok 'contributors'.
Chinese developers
© CC By SA 2.0 - Flickr.com
CC By SA 2.0 - Flickr.com

Volgens de Cloud Native Computing Foundation staat China op de derde plek van de ranglijst van landen die de meeste ontwikkelaars leveren aan grote opensourceprojecten. Het gaat dan bijvoorbeeld over Kubernetes, het opensourceplatform waarmee containers in de cloud kunnen worden beheerd.

Volgens GitHub staan Chinese ontwikkelaars zelfs op de tweede positie als het gaat om individuen die een bijdrage leveren aan repositories op het GitHub-platform.

Softwareontwikkeling topprioriteit

Dit alles is het resultaat van een krachtig beleid van de Chinese overheid die sinds 2001 de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige software als topprioriteit heeft bestempeld voor de economische groei van het land.

De grote aandacht voor open source is deels ingegeven door economische motieven en door de wens te kunnen integreren met de rest van de wereld. Maar de ontwikkeling wordt ook ingegeven doordat China zich steeds beter wil confirmeren aan de internationale normen op het gebied van intellectueel eigendom, zegt Ying Li, bij VMware vice president voor de Chinese markt, tegen TechRepublic.

Handelsblokkade nog geen effect

De start van het grootschalig gebruik van open source software in China begon na de introductie van Android. Maar de ontwikkelaars in het land hadden al snel door dat je het meest uit open source software haalt als je actief bijdragen levert. En dat komt nu sterk terug in de statistieken. Deze ontwikkeling kan een harde stop doormaken wanneer handelsverboden van de Amerikaanse regering de toegang tot GitHub en Apache Software Foundation Projects dwarsbomen. Tot nog toe is dat niet het geval en daar profiteren zowel de Chinese als Europese en Amerikaanse ontwikkelaars van. Wanneer de bijdragen van de Chinese ontwikkelaars wegvallen, betekent dat een serieuze aderlating voor opensourceprojecten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in