Domeinspecifieke programmeertaal maakt complexe sytemen beheersbaar
De toenemende complexiteit van bedrijfsmodellen in combinatie met de behoefte bedrijfsdoelen snel te kunnen verleggen, strookt niet met de hedendaagse manier van onderhoud aan systemen. Daarom werken grote financiële instellingen zoals banken en verzekeraars al sinds halverwege de jaren 90 met modelgedreven softwareontwikkeling en domeinspecifeke talen, vaak samen met wetenschappelijke instituten zoals het CWI. Om die technologie voor een bredere groep bedrijven beschikbaar te maken, heeft het CWI de kennis en expertise ondergebracht in een spin-off, Swat.engineering.
Swat staat voor Software Analysis and Transformation, naar de gelijknamige vakgroep van het CWI. De groep heeft zich gespecialiseerd in het maken van domeinspecifieke talen (domain specific languages of DSL's). Die zijn eigenlijk te vergelijken met no-code programeertalen, alleen wordt een DSL gemaakt voor het bedrijfsproces van één organisatie. Het doel is de kennis over een bepaald domein - zeg verzekeringsproducten van een verzekeraar - daarin te verwerken zodat bij het ontwikkelen van nieuwe producten deze in het systeem kunnen worden opgenomen zonder tussenkomst van engineers.
Druk op de knop
Nadat de specificaties zijn opgenomen in een model en dit geverifieerd is met formele methoden, produceert de codegenerator met een druk automatische de code en implementeert deze op het mainframe. Ook onderhoud kan op deze manier worden gedaan. In plaats van te sleutelen aan de code zelf - waardoor makkelijk code-spaghetti of, erger nog, fouten ontstaan - worden de benodigde wijzigingen in het model aangebracht en vervolgens vervangt de nieuw-gegenereerde code de oude in het productiesysteem.
Davy Landman, een van de onderzoekers van de CWI SWAT-groep en CEO van de nieuwe spin-off: “Omdat we een sterke band hebben met de SWAT groep van CWI, zitten we dichtbij het vuur en kunnen we razendsnel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van software analyse implementeren in onze adviezen. Dat is een groot voordeel.” Het bedrijf is al enige tijd operationeel en gaat nu actief de markt op.
Andere spin-offs van het wetenschappelijk werk van het CWI zijn onder meer Software Improvement Group (2000), Stokhos (2016), MonetDB Solutions (2013), Spinque (2010) en VectorWise (2008, overgenomen door Actian in 2011).
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee