Overslaan en naar de inhoud gaan

Google en Microsoft werken samen aan browserverbetering

Google en Microsoft slaan de handen ineen om compatibiliteitsproblemen met browsers aan te pakken. De twee bedrijven, die hun browsers baseren op de Chromium-basis, gaan met een gezamenlijke werkgroep onder meer hun CSS-ondersteuning verbeteren.
Chromium (Material Icon)
© Chromium
Chromium

Het initiatief waarmee browsermakers Google en Microsoft webcompatibiliteit naar een hoger plan willen brengen, omvat ook het Spaanse opensourceconsultancybedrijf Igalia. Daarnaast mag "de bredere webgemeenschap" ook meedoen aan #Compat2021. Het belangrijkste doel is webtechnologie CSS (cascading style sheets).

Top 5 pijnpunten

In een uitleg belooft Google dat hiermee de vijf belangrijkste compatibiliteitsproblemen op het web gaan worden opgelost. Deze top vijf bestaat uit: CSS Flexbox, CSS Grid, position: sticky, CSS aspect-ratio, en CSS transforms. Webdevelopers hebben veel te maken met problemen bij deze technieken, die door verschillende browser in verschillende mate en/of op verschillende manieren worden geïmplementeerd.

Microsoft geeft aan dat browser(in)compatibiliteit de afgelopen twee jaar als voorname uitdaging naar voren kwam uit onderzoek onder webdevelopers. De maker van Edge, en daarvoor Internet Explorer, verwijst hierbij naar onderzoek onder de vlag van Firefox-maker Mozilla. De zogeheten MDN Web Developer Needs Assessment (Web DNA) van Mozilla en Google levert inzichten op die overeenkomen met Microsofts eigen browseraanpak met Edge, aldus Microsoft.

Versus Safari?

Op het eerste oog lijken de samenwerkende browsermakers vooral concurrent Apple, met diens Safari, op de korrel te nemen. Op het compatibiliteitsdashboard van #Compat2021 komt de browser van macOS en iOS niet bepaald goed naar voren. Chrome en Edge staan er daar wel goed voor, en Firefox volgt daar vlak onder. Dat betreft echter de experimentele releases van de browsers. Gekeken naar de stabiele releases is de situatie wat minder positief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in