Overslaan en naar de inhoud gaan

Google legt nieuwe Android-verplichtingen op

Smartphones of tablets met Android-software inclusief Google-apps, moeten nu en straks aan nieuwe eisen voldoen. Google verplicht fabrikanten een tweetal nieuwe apps mee te leveren, eist compatibiliteit met de usb Power Delivery-standaard en gaat het oudere Android 9 niet meer toestaan.
Android
© Google
Google

De nieuwe eisen zijn bekend geworden door XDA Developers, dat een kopie van versie 7 van Google's GMS Requirements-document in handen heeft. Dit document is bedoeld voor fabrikanten die Google-diensten op hun Android-toestel willen installeren. Een smartphone of tablet moet aan Google's eisen voldoen om in aanmerking te komen voor Google-apps, de Play Store-appwinkel en Google Play Services. Vrijwel alle toestellen in Europa zijn door Google goedgekeurd, op de nieuwe Huawei Mate 30-serie na. 

In het GMS Requirements-document, met datum 3 september 2019, staan drie interessante wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. 

Compatibiliteit met USB Power Delivery

De meest ingrijpende verandering is dat Google fabrikanten 'vanaf 2019' verplicht dat toestellen met een usb-c-aansluiting volledig compatibel zijn met opladers die voldoen aan de USB-specificaties. Hier bedoelt het bedrijf USB C Power Delivery mee, de universele standaard om apparaten op te laden via usb-c. Op dit moment verkopen alleen Google en (deels) Samsung telefoons en tablets met ondersteuning voor USB Power Delivery. 

Merken als OnePlus, Oppo, Xiaomi, LG, Huawei en Motorola gebruiken zelfontwikkelde oplaadstandaarden of een standaard van Qualcomm of MediaTek. Omdat al die standaarden verschillende specificaties hebben, werken usb-c-kabels en -stekkers van verschillende merken niet goed samen. Een krachtige lader van het ene merk laadt een toestel van een ander merk bijvoorbeeld heel langzaam op of is niet geschikt om data uit te wisselen.

Google maakt daar dit jaar een einde aan door te eisen dat nieuwe toestellen geschikt zijn voor USB Power Delivery met een vermogen van 15W. Veel alternatieve oplaadstandaarden variëren tussen de 15W en 65W. Het lijkt erop dat fabrikanten hun eigen oplaadstandaarden mogen blijven gebruiken, mits die via USB Power Delivery 15W output leveren aan een geschikt apparaat. Zo komt de nieuwe OnePlus 7T met een 30W 'Warp Charge'-oplader die enkel 30W levert aan de OnePlus-telefoon, en 15W aan andere toestellen die geschikt zijn voor laden via de PD-standaard. 

Dit besluit komt niet uit de lucht vallen. Eind 2016 riep Google fabrikanten al 'met klem' op om geen oplaadstandaarden te gebruiken die niet volledig compatibel zijn met de USB Power Delivery-standaard. In het Google Mobile Services (GMS) Requirements-document van 2016 schrijft Google bovendien dat het 'mogelijk in nieuwe Android-versies gaat eisen dat nieuwe apparaten met usb-c volledig geschikt zijn voor standaard usb-c-opladers.' 

Meer verplichte (Google)-apps

Fabrikanten die hun toestellen met Google-services willen verkopen, moeten voortaan extra apps meeleveren. Google eist dat telefoons en tablets met een app komen voor ouderlijk toezicht en een app die aangeeft hoeveel tijd je op je toestel spendeert. Google heeft hier eigen apps voor (Family Link en Digital Wellbeing) die merken mogen gebruiken, al zijn ze ook vrij om eigen apps te ontwikkelen. 

De verplichting is direct op 3 september aangegaan voor nieuwe toestellen en apparaten die vanaf die datum geüpdatet worden naar Android 9 of 10. Een aantal merken had deze apps al, de rest nu ook. 

Android 10 wordt verplicht

De derde verandering is dat Google vanaf 1 februari 2020 alleen nog apparaten goedkeurt als ze Android 10 draaien. Tot die datum mogen fabrikanten ook Android 9 (Pie)-toestellen aanbieden. Android 9 kwam in augustus 2018 uit en is in februari dus anderhalf jaar oud. Door versie 9 straks niet meer toe te staan, verplicht Google telefoon- en tabletmakers hun toestellen met de nieuwste software te leveren. Deze verplichting geldt alleen voor fabrikanten die Google-services op hun apparatuur willen installeren en dus niet voor de open-source Android-versie, waar Google zich niet mee mag bemoeien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in