Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene datacentra soms luchtkasteel

Om een datacenter te bouwen dat zo 'groen' mogelijk is, wordt naarstig gezocht naar bijzondere technieken. Zo had de firma Parthenon uit Amsterdam het plan om computers te plaatsen in een pand dat midden tussen de kassen zou staan in de Wieringermeer. De restwarmte van de servers zou mooi gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van de kassen met groente en fruit.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De plannen gaan gewoon door...

Op 11 juni 2009 werd nog trots gemeld dat er een samenwerkingsovereenkomst was gesloten met Royal Haskoning voor het ontwerp van het nieuwe datacenter. De toenmalige minister van landbouw Gerda Verburg prees het initiatief en meldde dat het een mooi bewijs was voor de innovatie en duurzaamheid binnen de glastuinbouw. Daarna werd het stil, hoewel van tijd tot tijd wordt geroepen dat 'de plannen gewoon doorgaan'. Medio vorig jaar stapte Kevin Burton MIET, een van de twee oprichters van Parthenon over naar HP. Begin dit jaar volgde mede-oprichter Pieter Duijves dezelfde weg; ook hij is nu werkzaam bij HP, zo blijkt uit de profielen die beiden op LinkedIn hebben geplaatst.

Slechts een kale vlakte

Een ander innovatief plan voor de bouw van een uiterst groen datacentrum is ook op niets uitgelopen. Het was de bedoeling van Wessel Graatsma van Green Data Systems om in de wijk Eeserwold van Steenwijk een datacentrum neer te zetten dat gekoeld zou worden met water uit het diepst van het Eesermeer. Deze waterplas kan water met een constante temperatuur van 7 graden leveren. Met de Rabobank IJsseldelta werd een financieringsplan opgesteld en wie de website van de inmiddels tot ECO2DC omgedoopte firma bekijkt krijgt de indruk dat alles in kannen en kruiken is.

Wie echter ter plekke gaat kijken, ziet slechts een kaal bouwterrein aan de rand van het Eesermeer. "De plannen zijn inderdaad in de ijskast gezet", meldt een woordvoerster van de firma Compello uit Zwolle, een van de participanten in de bouwplannen. Er wordt nu gestudeerd op de bouw van een soortgelijk zuinig datacentrum, maar dan in de regio Zwolle. "Er vindt druk overleg plaats met gemeente en provincie", aldus de woordvoerster.

Projecten die wel uit de verf komen

Toch is het best mogelijk om een zeer zuinig datacentrum te bouwen, getuige de verrichtingen van EvoSwitch, dat al in 2006 een klimaatneutraal datacenter heeft neergezet in Haarlem. Dit centrum is in een paar stappen uitgebreid zodat het nu uit 5 datahallen bestaat.

The Datacenter Group uit Amsterdam is eind januari gestart met de bouw van een ultrazuinig datacentrum in Delft, waarvan het hoogste punt inmiddels is bereikt. "Alles verloopt naar wens en de oplevering op 1 juli moeten we dan ook halen. Op 1 september zijn we in business, met een datacentrum dat een PUE van 1,13 moet hebben. Dit bereiken we door een geavanceerde koeling op basis van verdamping te gebruiken. Bijzonder is, dat we hier gebruikmaken van honingraatkarton dat wordt bedruppeld. Het verdampende water zorgt voor de gewenste kou. Deze techniek passen we toe vanaf een buitentemperatuur van 22 graden celsius", zegt Oscar Persoon, communicatiemanager van The Datacenter Group.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in