Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Gerard van Oortmerssen

Grote organisaties leiden onder een steeds complexere wirwar van bedrijfskritieke IT-toepassingen, stelt het rapport van Capgemini. Hoe kan dit probleem van legacy worden opgelost?
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Mijns inziens niet door dan maar een nieuw, gerationaliseerd systeem te gaan bouwen gebaseerd op de modernste technologie. Dat frist even op, maar kost veel geld en tijd en levert geen innovatie. Hier zie ik een relatie met het opvallendste nieuws van vorige week van Anton Vreugdenhil, die signaleerde dat Europese bedrijven te traag zijn, zich onvoldoende aan de snel veranderende technologie aanpassen. Een nieuw systeem bouwen volgens de nieuwste technologie helpt niet, de technologie verandert zo snel dat het systeem al weer verouderd is zodra het klaar is.

Nieuw paradigma

We moeten naar een nieuw paradigma toe. Bestaande systemen zijn meestal nog gebaseerd op een paradigma van IT als automatisering van bestaande bedrijfsprocessen. Die systemen zijn vooral gericht op controle (ERP), verhoging van prestaties en kostenbeheersing. Het nieuwe paradigma ziet IT (of beter ICT) als disruptieve technologie, leidend tot geheel nieuwe bedrijfsprocessen. De bijbehorende infrastructuur gaat uit van een cloud met data die een digitale kopie van de werkelijkheid vertegenwoordigen, data die gegenereerd worden door bedrijfsspecifieke applicaties maar ook door sensoren en consumenten via social media.

Ook in het nieuwe paradigma zullen we te maken hebben met een veelheid van wisselende applicaties die met de data uit de cloud aan de slag gaan. Die veelheid is onvermijdelijk omdat onze wereld sneller en sneller verandert. Maar in deze nieuwe digitale werkelijkheid is deze ‘wirwar’ juist een voordeel, de grote diversiteit van wisselende applicaties levert aanpassend en innovatief vermogen via een systeem van natuurlijke selectie. De nieuwe ICT infrastructuur gebruikt mobiele middelen als smartphones en tablets, nieuwe media en stimuleert de creativiteit en het eigen initiatief van medewerkers.

Weg met de remmende voorsprong

In de nieuwe realiteit is geen plaats meer voor een IT-afdeling die uit is op bouwen en beheersen en angst heeft voor verandering. De toekomst vraagt om een ICT-ondersteuning die de waarden van de business deelt, die medewerkers ‘empowert’, openstaat voor ‘not invented here’-oplossingen, maar ondertussen wel zorgt voor het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden zoals standaarden, beveiliging en integriteit van data en communicatie. Weg met de remmende voorsprong.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in