Hoe DevOps helpt voor IT-veranderingen in én na coronatijd
De grootschalige omschakeling naar thuiswerken heeft druk op IT-afdelingen gelegd om die abrupte overgang zo optimaal mogelijk te faciliteren. Daarnaast hebben veel organisaties en teams hun plannen herzien om zich aan te passen aan de nieuwe zakelijke realiteit. Deze veranderingen zijn allemaal snel en op afstand gerealiseerd, maar hebben impact voorbij die snelle aanpassingen zelf. De omarmde veranderingen hebben blijvende gevolgen voor de manier waarop DevOps en agile-omgevingen worden gezien. De volgende vier ‘tijdelijke’ maatregelen zullen blijven van aard zijn.
1. Procesautomatisering
De pandemie van COVID-19 heeft het proces van automatiseren versneld omdat menselijke interactie op kantoor ineens beperkt is geworden. Automatisering is een garantie dat een bedrijf kan blijven draaien, en het merendeel van het huidige DevOps-werk is gericht op het optimaliseren van simpele integraties, zoals kostenbeheer.
Deze versnelde invoering van automatisering nu is uit noodzaak geboren. Het is op dit moment immers niet meer mogelijk om goedkeuring voor een bepaald project of uitgave te krijgen door even naar een collega of leidinggevende te lopen. Bedrijven zullen deze nu-geautomatiseerde processen blijven gebruiken en zelfs uitbreiden.
2. Virtuele werkomgevingen
Om de productiviteit op peil te houden, zetten organisaties geautomatiseerde tools in voor werken op afstand, zoals apps voor virtuele teams. Deze omgevingen zullen ook in de toekomst de standaard zijn. Dit biedt de mogelijkheid om best practices om te zetten naar geautomatiseerde workflows en installaties. Werken op afstand is in veel gevallen een ‘green field’ waarop voortgebouwd kan worden. Daarvoor moet wel een visie ontwikkeld worden: welke doelstellingen wil een organisatie bereiken?
3. Snelle deployment en uitbreiding
DevOps- en agile-methoden draaien om het snel herhalen van handelingen en het zo spoedig mogelijk beschikbaar maken van de resultaten van die handelingen. Dit is cruciaal binnen de ‘verander of faal’-omgeving waarin veel bedrijven zich momenteel bevinden door de coronacrisis. Een voorbeeld is een organisatie die wil overstappen van persoonlijke, fysieke retail naar e-commerce om zo de tegenvallende omzet van fysieke winkels te compenseren.
Tegelijkertijd betreedt zo’n bedrijf dan een nieuwe markt. Hiervoor is razendsnel en in samenwerking met partners een platform gebouwd wat voldoet aan de eerste (levens)behoefte van de kersverse webwinkel. De agile-gedachte van ‘minimum viable product’ groeit in populariteit, en de crisis van COVID-19 zal deze ontwikkeling alleen maar versnellen.
4. Overstap naar cloud development
COVID-19 heeft het vertrouwen in de cloud en externe datacenters versterkt. Tien jaar geleden waren bedrijven nog niet in staat om deze geavanceerde technologieën optimaal te gebruiken, maar dankzij bijvoorbeeld Airbnb, Netflix en het cloudgebruik van consumenten heeft iedereen vanuit huis toegang tot wereldwijde diensten. Hierdoor kan development worden geïmplementeerd in korte productiecycli met, indien nodig, een snelle recovery-modus. Sommige platforms spreken zelfs van DevOps as a service, of development-as-a-service.
Zelfs nu de wereld sneller digitaliseert dan ooit, kunnen hyperscalers en cloudproviders hun systemen stabiel, online en dus bruikbaar houden. De cloud en DevOps zijn slechts twee voorbeelden van ons collectieve vermogen om adequaat te reageren op de onvoorspelbaarheid van COVID-19. De veranderingen die nu plaatsvinden, zullen een permanente plek in de wereld krijgen na het tijdperk van COVID-19.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee