Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vaak heeft uw koelkast een harde reset nodig?

Zelfs het eenvoudigste Linux embedded systeem bevat honderdduizenden regels code. Het is onmogelijk om alle potentiële problemen die daarin kunnen optreden, compleet uit te bannen. Dat is de reden dat we af en toe onze pc of smartphone even moeten resetten. Dat ongemak nemen we voor lief bij de grote hoeveelheid gemak die deze apparaten bieden. "Maar wat vinden we er van als de vriezer opeens 'hangt' of de rookmelder?", vraagt Shane Dyer oprichter van IoT-platformbouwer Arrayent zich af.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Hij spreekt tijdens de Mobilize-conferentie die GigaOM volgende week organiseert in San Francisco, maar zet zijn gedachten vast uiteen in een blog.

Geen computers waar ze niet thuishoren

Dyer waarschuwt de industrie er voor dat het Internet of Things (IoT) niet moet worden verward met het inbouwen van computers op plekken waar ze niet thuishoren. De uitdaging is meer te doen met 8 simpele bits dan iedere concurrent. Hij doelt daarmee op het optimaal inzetten van communicatienetwerken. Bijvoorbeeld bij het ontwerp van een slimme zelflerende thermostaat voor de verwarming in huis, heb je als ontwerper twee keuzes: of je handelt alles lokaal af of je laat alles in de cloud doen. In het eerste geval loop je al snel tegen een probleem op omdat de opslagcapaciteit tekort schiet voor de data waarop het apparaat zijn routines moet baseren. Ook maakt de benodigde intelligentie het apparaat kostbaar en storingsgevoelig, twee zaken die de consument niet waardeert.

Door de gegevens en de intelligentie in de cloud plaatsen, kan de thermostaat een veel simpelere, robuuste en goedkopere schakelaar worden. De data worden in het datacentrum opgeslagen en geanalyseerd en aanpassingen aan het schakelritme worden met een eenvoudig bericht teruggestuurd en verwerkt in de thermostaat. Die aanpak biedt bovendien nog de mogelijkheid de data te aggregeren en te gebruiken voor een vraaggestuurd energieaanbod in de wijk.

Ook het protocol simpel houden

Dyer pleit er ook voor het simpeler UDP-protocol te gebruiken voor het versturen van data dan het veel complexere TCP, dat veel te vaak wordt ingezet. Door het simpeler protocol te gebruiken dat onaangekondigd data verstuurt, kan sterk op de rekenkracht in het datacentrum worden bespaard dat in het geval van TCP met miljoenen apparaatjes een verbinding moet 'onderhandelen'.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in