Overslaan en naar de inhoud gaan

Houten chip maakt elektronica composteerbaar

Chips bestaan voor het grootste deel uit materialen die een gevaar opleveren voor het milieu en de gezondheid. Chips zitten echter niet meer alleen in computers en verpakkingen die nog wel in het recyclecircuit terecht komen. Met de komst van internet of things neemt het gevaar toe dat steeds meer chips na een kortstondig gebruik in de natuur terecht komen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Onderzoekers van de Universiteit van Madison hebben samen met collega's bij U.S. Department of Agriculture Forest Products Laboratory (FPL) een chip ontwikkeld die vrijwel geheel uit houtvezels bestaat. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Het merendeel van het materiaal in een chips dient voor ondersteuning, zegt Zhenqiang "Jack" Ma, hoogleraar computer engineering en een van de auteurs in een artikel op ScienceDaily. "We gebruiken slechts enkele micrometers voor andere doeleinden. Nu [met de toepassing van houtvezels, red], kun je de chips met een gerust hart in het bos achterlaten en schimmels zullen ze afbreken. Ze zijn zo gezond als meststoffen."

Vezels kleiner dan papier

De onderzoekers hebben hout als basismateriaal genomen. Door dit uit elkaar te halen tot individuele vezels ontstaat papier. Door de vezels nog verder te ontleden tot op nanoschaal, kan een mariaal ontstaat dat erg sterk is en transparant. De uitdaging zat in twee vereisten voor chipproductie, namelijk een superglad oppervlak en geringe expansie. Hout heeft de neiging nogal vocht aantrekken uit de lucht. Door een epoxylaag over het materiaal aan te brengen werden zowel de oppervlaktevereisten als het vochtprobleem opgelost.

De groep onderzoekers werkt al sinds 2009 aan het project, maar heeft al enkele tientallen jaren ervaring met het creëren van biogebaseerde polymeren. Volgens de groep doen de chips wat prestaties betreft niet onder voor chips met een ander substraat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in