Invoering reizen met bankpas vertraagd door technische tegenslag
De planning was om deze zomer OVpay landelijk in te voeren, maar de invoering van het systeem verloopt langzamer dan aanvankelijk werd gedacht. De nieuwe ov-chipkaart zou vanaf oktober worden uitgerold, maar ook die datum wordt niet gehaald. Landelijke dekking van de kaart in 2023 is nu het streven.
Volgens Bas van Weele, programmadirecteur ov-betalen zijn er wat 'hiccups' ontstaan. "Ik ben daar niet blij mee, maar het is zoals het is: we hebben wat tegenslag gekend aan de techniekkant. Het blijft software, dus het is altijd complexer dan je denkt", vertelt hij tegenover het AD. "Daarop is de planning aangepast."
Dennis van Driel, woordvoerder voor het innovatieprogramma, zegt tegenover AG Connect dat de uitdaging onder meer zit in dat een systeem als dit nog niet voor een compleet land bestaat. "Er zijn wel wat steden die het hebben, maar het is nog niet in een geheel land beschikbaar. We moeten dit dus helemaal zelf ontwikkelen en inrichten. Dat begint met de hardware, dus de incheckpaal op het perron of in de bus, die gekoppeld is aan software." Vanuit daar worden koppelingen gemaakt naar de back-office van Translink, dat weer koppelingen opzet met de vervoerder en de bank. "Al die banken hebben ook weer hun eigen back-office. En uiteindelijk moet het weer terug naar de klant."
In ieder onderdeel van die keten kan een fout of een "kink in de kabel" ontstaan, aldus Van Driel. "Dat is iets waar we nu goed naar kijken. Waar zitten de kwetsbaarheden en hoe lossen we dat op?" En dat kost dus tijd. "We hebben liever dat we nu in de testfase wat langzamer gaan, dan dat we het uitrollen en de klant straks voor een poortje staat en het niet werkt."
Op sommige plekken wel beschikbaar
In een aantal steden en regio's kunnen reizigers nu al wel inchecken met bankpas of creditcard. De komende maanden komt daar onder meer Amsterdam bij. En ook grote bedrijven als de NS - dat het nu nog niet aanbiedt - krijgt het systeem in de komende maanden. Aan het einde van dit jaar moet er landelijk overal betaald kunnen worden met het nieuwe systeem. Dat geldt voorlopig alleen voor standaardreizen zonder korting of abonnement.
In de loop van 2023 kunnen ook studenten, zakelijke reizigers en iedereen met een abonnement van het systeem gebruikmaken. Er moeten in totaal 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers gereedgemaakt worden voor de nieuwe techniek.
Update 14:12: Verklaring van woordvoerder Dennis van Driel toegevoegd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee