Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw OV-systeem maakt 'omchecken' overbodig

Translink Systems - dat systemen levert voor de OV-chipkaart - heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat de reizigers in het openbaar vervoer moet verlossen van het in- en uitchecken wanneer ze van vervoeder wisselen. Het systeem maakt gebruik van de GPS-positiebepaling van de smartphone van de reiziger.
overstappen
© Shutterstock
Shutterstock

Sommige reizigers moeten voor hun woon-werkverkeer per enkele reis wel drie of meer keer 'omchecken' omdat ze van vervoerder wisselen. Dat leidt tot veel frustratie en het gaat ook vaak mis. Mensen vergeten de overstap of de registratie gaat in de haast mis, zonder dat het wordt opgemerkt. Translink heeft nu een nieuw systeem ontwikkeld waarbij de reis wordt bijgehouden met behulp van de GPS-locatiebepaling door de smartphone, meldt Trouw.

Vanaf volgende week gaan 100 geselecteerde reizigers het systeem in praktijk testen. Ze hoeven helemaal niet meer in te checken met hun OV-chipkaart. De reiziger zet de app aan bij het beginstation. Dan verschijnt een QR-code op de telefoon, waarmee de poortjes kunnen worden geopend. Aan het eind van de reis, moet de reiziger zich afmelden. Het systeem berekent vervolgens op basis van de GPS-signalen hoe de reis is afgelegd en zorgt voor de verrekening met de verschillende vervoerders.

Privacy onder de loep

Volgens programmadirecteur OV-betalen Bas van Weele is bij het ontwerp van de app de privacy van de reiziger belangrijk geweest. De gegevens kunnen alleen gebruikt worden voor het bepalen van de prijs van de ritten en niet voor andere doeleinden. Hoe hard die toezegging is, is echter niet duidelijk. Zo wijst hoogleraar privacy en cybercrime Bert Schermer er in het Trouw-artikel bijvoorbeeld op dat de politie mogelijk wel de gegevens kan opvragen om te bepalen wie er allemaal op een station aanwezig waren tijdens een overval of incident. Hij ziet een samenleving ontstaan waarin steeds meer monitoring plaatsvindt. De technologische mogelijkheden vragen om een breder maatschappelijk debat, stelt hij.

Er is volgens Schermer gekeken naar alternatieven zonder dat gebruik gemaakt werd van GPS. Die waren echter 'minder geschikt of te duur'. Hij benadrukt dat het GPS-systeem een optie is voor reizigers en nooit een verplichting zal zijn. Of het nieuwe systeem breed wordt aangeboden, hangt af van de resultaten van de proefperiode die nu ingaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in